Lesz megint panelprogram!

Sikerült előteremteni a hiányzó összeget, így újraindul az előző kormányzat által 2009-ben meghirdetett, de forráshiány miatt leállított panelprogram – jelentette a fejlesztési miniszter. Pécsett sokan most pénzükhöz juthatnak.

hirdetés

Egyelőre sok részletet nem árult el a minisztérium a programról, egyelőre annyit lehet tudni: sikerült előteremteniük a megfelelő fedezetet, és Németh Lászlóné tárcavezető szerint nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. programban. A programot 14 milliárdos forráshiánnyal vették át a 2010-es kormányváltáskor, ezt két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni. A múlt év végéig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvótaértékesítésből erre a célra fordítani.

Pécsett az elmúlt évtizedben lezajlott panelprogramok során közel 18 ezer otthont, több mint 600 épületet újítottak meg – a munkálatok értéke meghaladta a 7 milliárdot. Ezek a programok jellemzően egyharmadnyi önerőt kívántak meg a társasházaktól, míg a beruházás kétharmadát az állam és az önkormányzat dobta össze.

A 3800 lakást kezelő Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Balatoni Árpád szerint mindenképpen szükség van a pályázatra, hiszen anélkül nem tudják megoldani a fejlesztést a lakók.  Mint mondta, a tárcavezető által említett nyolcezer otthon megújítására vonatkozó lehetőség országos szinten kevés, hiszen 2009-ből sok lakás pályázata ragadt be, mert akkor elfogyott a pénz.

– Várják az emberek az újabb lehetőséget is, de csak akkor veszik komolyan a programot, hogyha nem csak néhány napos határidővel írják ki a pályázatot, mint ahogy erre volt korábban példa  – tette hozzá az elnök.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és  Társasházak Baranya Megyei Szövetsége (LAKTÁSZ) elnöke szerint örülni kell annak is, hogy régi pályázatokat fizetik ki, hiszen rengetegen vannak, akik nem jutottak hozzá az elnyert támogatáshoz,

Az egyik pécsi négyemeletes panelban élő Majorlaki Gábor havi 1000 forintot fizet be felújítási alapba, de esetenként, ha egy konkrét célt jelölnek meg, akkor ennél nagyobb összeget is áldoznak. – Amikor tetőfelújítást terveztünk, akkor havi háromezer forintot gyűjtöttünk, s abból készült el az új tetőszigetelés – mondta, hozzátéve:  mivel az ő házuk még nincs becsomagolva, ezért jónak tartaná, ha a panelprogramra a jövőben lenne mód pályázniuk, máskülönben esélyük sem lenne a homlokzati szigetelésre.

  • pécsiapuka

    Egy nagy különbség az elmúlt nyolc évhez képest: MOST VAN RÁ FEDEZET, AKKOR NEM VOLT! AZ ELSŐ 3 ÉVBEN EZ A KORMÁNY ÉS AZ ORSZÁG AZ ELŐZŐ KORMÁNY HITELEIT NYÖGTE KI… EZEN SZERENCSÉRE TÚL VAGYUNK! MOSTANTÓL CSAK ELŐRE!

  • Vatnajökull

    Jó meglátás:) De ennek a kormánynak ezt az eredményt egyértelműen sikerként könyvelhetjük el – vagy inkább választási kampánynak.

  • Petibácsi

    Ha jól értelmezem a cikket, akkor a sokat szidott “elmútnyócévben” Pécsett 18000 lakást újítottak fel 7 milliárdért, most meg négy év kihagyás után országosan 8000-re lesz keret? Ezt sikernek beállítani enyhén szólva cinizmus! Tisztelt Németh Lászlóné, közlöm nem mindenki hülye ám!