Lesz-e törökfürdőnk a belvárosban?

Egy ideje eltűntek azok a tartógerendák, amelyek a Kazinczy utcában lévő egykori szórakozóhely maradványait tartották, úgy tudjuk, azért, hogy ne történjen baleset ezek miatt, s ne akadályozzák a forgalmat. Fájó, hogy a területen feltárt török kori emlékek bemutatása továbbra sincs napirenden.

hirdetés

Nem oldódik meg az egykor városszerte híres és népszerű szórakozóhelynek otthont adó terület sorsa. A Kazinczy utcában található ingatlan  az elmúlt évek során siralmas állapotba került, mivel azonban műemléki védettség alatt áll, lebontani nem lehet – ezért a tulajdonos kötelezték, támasztógerendákkal előzze meg, hogy a megmaradt falrész az utcára omoljon.

kazinczy utca, hl02

A gerendák eltűntek, mert információink szerint hosszú ideje akadályozták a forgalmat, s balesetveszélyesek is voltak. Úgy tudjuk, a pécsi önkormányzat kérésére a műemlékvédelmi hatóság közbenjárásával új támasztékokkal ékelik majd ki immár telken belülről a megmaradt homlokzatot.

A falak mögött, magánterületen vannak Ferhád pasa dzsámijának romjai mellett egy török fürdő, egy derviskolostor és egy török lakóház maradványai is, amelyeknek sorsa kérdéses.

dzsámi4

A szenzációs leletek megmentésére három évvel ezelőtt nyílt (volna) lehetőség, amikor a török és a magyar állam között köttetett megállapodás eredményeként a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) közreműködésével egymilliárd forintos keretből újítottak volna fel három pécsi török műemléket. A Rókus-domb alján lévő kút már megújult, az Idrisz baba türbéjének felújításának előkészületét elkezdték, de az a török fél miatt megállt, míg a Ferhád pasa dzsámijának megmentéséről nincsenek konkrét elképzelések.

Minden bizonnyal a jelenlegi törökországi belpolitikai helyzet következtében akadt meg a folyamat. Ráadásul úgy tudjuk, a terület tulajdonosa irreálisan magas árat kér az ingatlan átadásáért. Amennyiben ismét megindulnak az egyeztetések a felek között, a város akkor is csak közvetítői szerepet vállalhat majd abban, megoldódjon az emlékek bemutathatóságának kerdesei.

Ám addig is várnunk kell ama nagyszabású tervekre, amelyek szerint az ingatlanon kulturális és idegenforgalmi központot hoznának létre kisebb hotellel, fürdővel és egy török bazárral.

Nem lehet elbontani
A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a Kazinczy u. 4. alatti ingatlanon álló homlokzat megtámasztására a Pécsi Járási Hivatal augusztus 11-én jogerőre emelkedett határozatával kötelezte a tulajdonost, hogy a műemléki védettséget élvező fal biztonságos megtámasztását ne a közterület, hanem az ingatlan igénybevételével oldja meg. A magántulajdonban lévő területen található utcai homlokzat és Ferhád pasa dzsámijának maradványai a Forster Központ közhiteles nyilvántartása szerint műemléki védettség alatt állnak, azok elbontására nincs jogszerű lehetőség.