Lesz-e újra pécsi ipar – de lesz-e munkaerő is?

Interaktív, élményalapú orientációs nap volt

Baranyában hatalmas a hiány műszaki szakemberekből. De a kontraszt is nagy: a tizenéves diákoknak vagy túl nagyok az elvárásai leendő munkahelyüket illetően, vagy csak azért lesznek pincérek, szakácsok, hogy naponta legalább egyszer meleget egyenek. Pedig Pécsen is elindul a város újraiparosítása.  

hirdetés

Több mint ezer pécsi diák arra volt szerdán kíváncsi: milyen lehetőségeik vannak a hiányszakmának számító műszaki pályákon? Erre a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezett eseményen kaphattak választ – már ha sikerült.

Rengeteg diák vett rész a rendezvényen
Rengeteg diák vett rész a rendezvényen

Günthner Attila, a pályaválasztási eseményt szervező Magyar Elektrotechnikai Egyesület munkatársa elmondta, a az orientációs napon az a cél, hogy felszínre hozzák a gyerekekben szunnyadó műszaki érdeklődést. Az igény pedig hatalmas, ugyanis országszerte nagy hiány mutatkozik a műszaki szakmában képzett fiatalokból.

Szükség van az utánpótlásra a műszaki szakmákban
Szükség van az utánpótlásra a műszaki szakmákban

Janovics László, a pécsi Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője elmondta, hogy a tizenéves diákok nagyon kevés információval rendelkeznek a pályaválasztásról, rosszul döntenek, ezért munkanélküliként kezdik pályafutásukat.

Naponta egyszer meleget enni

Jelenleg a vendéglátásban próbálnak szerencsét a legtöbben Baranyában. De nem csupán azért, mert viszonylag könnyen el lehet helyezkedni e területen és szép karriert is be lehet futni, hanem azért is, mert  van, aki csak így jut hozzá a nap egyszeri étkezéshez. A pályaválasztásnál, munkakeresésnél lényeges viszont az is, hogy a fiatalok személyes, egyéni érdeklődésüket, képességeiket összehozzák a piacképes- vagy épp hiányszakmákkal.

Interaktív, élményalapú orientációs nap volt
Interaktív, élményalapú orientációs nap volt

Pénz, autó, érdekes munka

Mi alapján döntenek a diákok, ha leendő munkahelyükről van szó? A tizenévesek erre a kérdésre általában azt a választ adják – mondta Janovics –, hogy „pénz, autó, érdekes munka”. Sajnos ezt szüleikkel közösen, pályaválasztási szülői értekezleteken tisztázni kell velük, mert a valóságtól távol állnak elvárásaik. Pedig egy jó hiányszakma mellé még akár 50 ezer forintos ösztöndíj is járhat.

Nincs villanyszerelő oktatás, mert nincs diák!

Baranya megye iskoláiban nem indult villanyszerelő szak, mert nem jelentkezett rá elég diák. Vízvezeték-szerelő szakképzés pedig már évek óta nem indult. De hasonló hiányszakmák – Janovics szerint – a következők is: elektronikai műszerész- és technikus, gépgyártási technikus, gépi forgácsoló, fűtés- és gázszerelő, mezőgazdasági gépész, csatorna- és közműszerelő. Ha pedig a műszaki területen túl nézünk, a teljesség igénye nélkül a következő szakmákban van üresedés: ács, ápoló, húsipari termékgyártó, kertész, kőműves és hidegburkoló, labortechnikus, női szabó, vájár.

Az ilyen rendezvények Pécset is segítik
Az ilyen rendezvények Pécset is segítik