Leszoktatnák a cigiről a pécsieket

Óvatos becslésekkel is több száz, a dohányzásról leszokni szándékozó bagóson segítene a pécsi rendelőintézet, ha sikerül pénzt szereznie egy uniós program keretein belül. A várhatóan ősszel induló lehetőség mindenki előtt nyitott.

hirdetés

– Az átfogó program októberben indulhat, jelenleg is folyik a pályázatunk elbírálása. Siker esetén a legkorszerűbb módszerekkel, szakemberek segítségével segítenénk a dohányzásról való leszokást. A helyszín a Lánc utcai tüdőgondozó lenne, az ottani doktoraink is részt vennének a programban – mondja a pécsi rendelőket üzemeltető EEI főigazgatója, Mácsainé Németh Erzsébet.

Az EU az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok között támogatja az úgynevezett „Dohányzás leszokást támogató pontok” kialakítását. Egy ilyen lenne a Lánc utcában, de Komlón, Szigetváron és Mohácson is. Ilyen szempontból a teljes megyét behálózná az új rendszer.

Ha csak száz embernek segítenek, már az is eredmény lehet – vélik az orvosok

– A támogatást felhasználva két éven át folyhatna a páciensek kezelése több ütemben – mondja a szakember. Óvatos becslésekkel is százakat érnének el így Pécsen, de a kiírás szerint komoly hírverést is csapnak majd az ingyenes lehetőségnek. Így meglehet, ezreket is sikerül leszoktatni majd.

A program során kialakítanának a rendelőben, a tüdőszűrő állomás mellett egy dohányzásról való leszokás támogatására szolgáló helyiséget, s komoly lakossági kommunikációt indítanak – ez azt jelenti, hogy tájékoztató kiadványokat, szórólapokat biztosítanak, s a legkülönfélébb tömegkommunikációs eszközökön végzik a felvilágosítást.

A programban személyes és csoportos tanácsadásokat is végeznek majd, s aki jelentkezik, minimum hat, félórás orvosi konzultáción is részt vehet. Arról egyelőre nincsen szó, hogy a leszokást segítő gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket is megkapják a páciensek.

Pécsen egyébként már most is segítenek ingyen annak, aki ezt igényli, a Lánc utcai rendelőben; a szakemberek szerint nagyjából a leszokással próbálkozók ötöde valóban leteszi a cigarettát. Az orvosi segítség mellett magáncégek a maguk speciális eszközeivel, többek között biorezonanciás kezeléssel is igyekeznek segíteni térítés ellenében, több-kevesebb sikerrel.

[frame]

A többség visszaesik

A napi szinten egy-két csomag cigarettát elpöfékelők nagy arányban, 90 százalékban esnek vissza a szakemberek szerint az első próbálkozás után a Biological Psychiatry szaklap legutóbbi kutatása szerint; az arány csökken attól függően, ki mennyi cigarettát szív el egy nap, vagy hogy rendszeresen nyúl-e az élvezeti cikkhez. Ennek oka, hogy a nikotin a dopamin rendszert és a jutalmazással összefüggő területeket aktiválja az agyban. A nikotinelvonás e területek csökkent működését okozza, ami szoros összefüggésben áll a sóvárgással. Igazi átütő erejű módszert még nem találtak fel, de a leszokás komoly akaraterő nélkül valószínűleg így sem menne.

[/frame]