Letette az asztalra nemzetiségi koncepcióját a kigúnyolt képviselő

Auth István, a pécsi közgyűlés Mindenki Pécsért - DK frakciójának képviselője

Az új pécsi nemzetiségi tanácsnok szerint a nemzetiségek nem kapták meg azt a figyelmet az előző városvezetéstől, amit megérdemelnek.

hirdetés

A pécsi közgyűlés december 10-ei ülésén a testület nemzetiségi tanácsnoknak választotta Auth Istvánt, a DK képviselőjét. A Fidesz frakcióvezetője, Csizmadia Péter azt kérte, hogy az újdonsült tanácsnok foglalja össze, milyen munkát tervez végezni ebben a minőségében. A helyi politikában kezdő, a nyilvános szereplésbe még éppen csak belekóstoló Auth néhány perces, döcögősre sikerült felszólalásáról készült felvételt aztán egy politikailag erősen elkötelezett, pécsi tematikájú troll oldal kezdte el terjeszteni a Facebookon nem kicsit kárörvendő alapállásból.

A decemberi közgyűlésen elhangzott, Péterffy Attila polgármester másfél hónapot adott a képviselőnek arra, hogy kidolgozza nemzetiségi koncepcióját. A másfél hónap letelt, megkerestük Auth Istvánt, hogy sikerült-e. 

A tanácsnokkal az általa az elmúlt években üzemeltetett Flamingo étteremben találkoztunk. Azzal kezdte, a decemberi élete első nyilvános szereplése volt, a lámpaláz és a rutintalanság miatt valóban nem volt tökéletes a megszólalása.

„Dolgozom rajta, hogy ezen a téren is előre tudjak lépni” – mondta lapunknak a DK-s képviselő, majd kérésünkre röviden összefoglalta az általa összeállított nemzetiségi koncepciót, amiről a keddi közgyűlésen Péterffy Attila is be fog számolni röviden a képviselőknek.

A már létező Faluhelyi Ferenc-díj mellett kiosztanának egy nemzetiségi ösztöndíjat pécsi nemzetiségi projektekben aktív pécsi diákoknak, fiataloknak. Auth István szerint az elmúlt években a nemzetiségek nem kapták meg azt a figyelmet az előző városvezetéstől, amit megérdemelnek. A hagyományosan szeptemberben megrendezett, egynapos Nemzetiségi Pikniket éppen ezért többnaposra bővítené úgy, hogy azon a Baranya más részeiből érkező nemzetiségek is meg tudják mutatni magukat. A rendezvény a Jókai téren lenne a Pécsi Napokat közvetlenül megelőző időszakban. A képviselő elmondta, Pécs testvérvárosi kapcsolatai megalapozhatnak egy határokon átívelő uniós pályázati stratégiát, a közös pályázatok forrásokat nyithatnak az együttműködő partnertelepülések és nemzetiségi közösségeik előtt. A tanácsnok azt szeretné, ha a helyi közéletben is nagyobb súllyal jelenhetnének meg a nemzetiségek és a hozzájuk kapcsolódó események. Úgy véli, gyakran elsikkad, hogy egyes városi rendezvényeken milyen fontos szerepet játszanak a különböző nemzetiségi szervezetek, kulturális közösségek, ezen változtatni szeretne.

A nemzetiségi tanácsnok a tizenegy nemzetiségi önkormányzat képviselőit tömörítő pécsi Nemzetiségi Tanács elnöke. Utóbbinak Auth István az eddiginél méltóbb helyet szeretne a városházán, egy olyan irodát, ahová fogadóórák keretében bárki betérhet feltenni kérdéseit, felvetni problémáit. 

Azt mondja, a külföldi munka tette toleránsabbá

Auth István 41 éves, egy ötéves kislány édesapja, elvált. Német, horvát, szlovák gyökerei vannak. Húszas éveiben fél évtizedet külföldön dolgozott, hajón volt pincér. Mivel rengeteg, különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt külföldön, sokkal toleránsabbá vált. Miután hazatért, elhatározta, hogy vállalkozó lesz. Volt ingatlanközvetítő és értékbecslő, aztán üzletvezetőként dolgozott a vendéglátásban. Január 1-éig a pécsi Flamingo éttermet vezette, de miután nem talált senkit, aki helyettesíteni tudta volna városházi munkája idejére, bizonytalan ideig szünetelteti a vendéglő működését. Közben felvették a PTE Közgazdaságtudományi Karára, ahol gazdálkodás és menedzsment szakon fog tanulni. Hét éve lépett be a Demokratikus Koalícióba. Azt mondja, a kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Fidesz-kormány országlása annyira felháborította, hogy szeretett volna valamit tenni. A DK karitatív akcióiban aktívan részt vett, és a választási kampányokból sem maradt ki. A kérdésre, hogy miért a DK-t választotta, azt válaszolta, úgy látta, ez a párt a legeurópaibb a magyar politikai palettán.

hirdetés
Hirdetés