Létezik 0 százalékos kölcsön?

Egyetlen megcsúszott törlesztőrészlet, és a gatyánkat is kifizethetjük a fa alá vett LED tévére. Az áruhitelek elképesztően magas kamattal mennek, de még a 0%-os THM-mel reklámozott megoldásokat sem árt alaposan megvizsgálni. Megeshet, hogy egyből egy hitelkártyát is ránk sóznak. 

Az áruhitel drága mulatság, pont azért, mert gyors. A termék kiszemelését követően a legtöbb esetben a hitelbírálat és a szerződéskötés is nyélbe üthető a vásárlás helyszínén. Mivel a folyamat nem tesz lehetővé alapos utánjárást, így minden, Magyarországon bejelentett lakhellyel rendelkező felnőtt igényelhet és köthet szerződést. Nem kell más hozzá, csak a személyazonosságot és lakcímet igazoló iratok és néhány egyéb okmány, például adóigazolvány, bankszámlakivonat, vagy közüzemi számla.

karácsonyi ajándék

Ezek alapján érthető, hogy a 100-300 ezer forintos vételárat kifizetni nem tudó, ám hitelt igénylő fogyasztó kockázatos ügyfélnek számít, s így a hitel költségei is magasabbak, mint egy alapos hitelbírálat és hosszú távú szerződés esetében – magyarázza lapunknak Morvai Gábor a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátorra.

– Áruhitelt többnyire 30-42% körüli THM-ért vehetünk fel, és ez, például a lakáshitelek egyszámjegyű THM-eire gondolva meglehetősen magas költség. Konkrétabban kifejezve, ha egy 100 ezer forintos lapostévét áruhitelből szeretnénk megvenni, a hitelt pedig egy év alatt visszafizetni, akkor 41,4%-os THM esetén 12 hónap alatt összesen 120 048 forintot fizetnénk vissza. A fő kérdés tehát az, hogy megér-e nekünk közel 20 ezer forint többletkiadást egy karácsonyi ajándék – így a szakember.

A THM betűszó a Teljes Hiteldíj Mutató fogalom rövidítése. A hitel teljes egy évre számított költségét mutatja meg, vagyis azt, hogy az igényelt összeggel – a tőkével – együtt milyen költség kifizetését vállaljuk a hitel felvételével (vö. 0%-os kamatú hitel). 

Jó, de mi a helyzet a jól csengő 0 %-os THM-ekkel? Nos, ezek valóban jó megoldások lehetnek, de csak abban az esetben, ha az adott időtávra biztosan vállalni tudjuk a pontos, szerződés szerinti törlesztést. Ha ugyanis késik a havi részlet, megnézhetjük magunkat. Ekkor jönnek a késedelmi díjak, felszólító levelek költségei és így tovább, amik több ezres tételt jelenthetnek.

hitelkártya

– Új konstrukciónak számít, hogy a 0%-os THM-ű hiteleket hitelkártya szerződéshez kötik. Vagyis a törlesztés ennek terhére történik, és a fogyasztónak ide kell visszatölteni minden hónapban az előírt összeget. Ennek szintén a késedelem lehet az egyik kockázati tényezője, hiszen ilyenkor is bődületes kamattal kell számolnunk – hívta fel a figyelmet a veszélyekre Morvai Gábor.

Ezen kívül nem szabad elfelejtenünk, hogy a hitelkártya határozatlan idejű szerződést jelent, vagyis hiába jár le az áruhitelünk mondjuk a hűtőre, a kártya, és annak havi költségei attól megmaradnak. Plusz marad még a csábítás, hogy minden hónap végén túlköltekezzünk.