Libanoni cédrus magasodhat a dzsámi mellett

Zöld Kapu néven indul új fejlesztési projekt Pécsen, amely elsősorban a belvárosra fókuszál.

hirdetés

Az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerése érdekében a pécsi önkormányzat az eddigi fejlesztéseken kívül újabb nagy léptékű beruházásba kezd, miután Zöld Kapu néven a belvárost új életre keltő projektet indít. 232 millió forint célzott TOP-forrás felhasználásával számos új funkció és közösségi tér jön létre a Kórház tér – Ferencesek utcája – Széchenyi tér – Király utca – Búza tér vonalon.

A projektben a közterületi fejlesztések mellett kiemelt szerepet kap a közösségi terek kialakítása is, elsősorban a használaton kívüli önkormányzati ingatlanok hasznosításával.

A zöldfelületi fejlesztések között szerepel a fontosabb belvárosi utcák fásítása, így a Ferencesek utcája északi oldalára 18, a Király utca Drogerie Markttól Lyceum utcáig tartó szakaszára 38, a Búza tértől a Zsolnay-negyedig a Felsővámház utcában pedig 60 fát telepítenek. A Jókai tér nyugati részén kicserélik a kiszáradt növényeket, a csobogó körül zöldfelületet hoznak létre. Mindez a tér burkolatának szükséges cseréjével egyidejűleg valósulna meg.

új - dzsámi02_újabb

A Széchenyi tér délnyugati oldalán két ivókutat és párakaput építenek. A dzsámi előtti csobogótól északra eső, mintegy 100 négyzetméteres részen füvesített területet hoznak létre öntözőrendszerrel és padokkal. A gyep közepén ültetnek el 26 éves, 6 méter magas libanoni cédrust, ami a remények szerint Pécs egyik új szimbólumává válhat.

Mindezek mellett a tervek szerint megújul Memi pasa fürdője a Ferencesek utcájában – föld alatti természetes patakok vizét is hasznosítják -, átépítik a Boldogságház előtti kutat, a Hild-udvar Széchenyi téri bejárata előtt klímaállomást hoznak létre, amelyből napi szinten tudhatjuk meg a helyi klíma- és környezetvédelmi adatokat. Magában az udvarban sziklakertet alakítanak ki.

hild udvar3
A Hild-udvarban sziklakert lehet

A közösségi terek fejlesztését célzó elképzelések között több is a Király utcában valósulhat meg. Az egykori belvárosi könyvtár udvarát felújítják, ahol olvasóliget várja majd a pécsi családokat. A Király utca 12.-ben, az egykori Szektor bár helyén egyetemi innovációs központ jöhet létre, ahol a pécsi universitas mutathatja meg magát a turisták számára. A központban képzési programokkal, kutatásokkal, innovációkkal ismerkedhetnek meg a betérők.

A Király u. 24. alatti ingatlan animációs térként szolgál majd; a belső udvarban filmtechnikai eszközökből készült játszótér, az épületben pedig fair filmklub működik és klímatudatos kiállítótér látható majd. A Király utca 33.-ban már létező Monokrom galéria és a Király u. 40.-ben látható Bakancsos Értéktár funkcióbővítése pedig növeli az utca turisztikai vonzerejét.

Ugyanakkor a Széchenyi tér sem marad ki, hiszen a jelenleg Tourinform Irodaként működő infopont helyén információs és szemléletformáló központot alakítanak ki, ahol tájékoztatást adnak a városi zöld beruházásokról, a fenntarthatóságot és városüzemeltetést szolgáló rendeletekről, különböző zöld programokról és rendezvényekről.

 • Veronika Erdei

  Csinálták volna meg pár éve. Akkor télen melegítették a talajt, mert készen kellett lenni. Éjjel is dolgoztak, mert jöttek a választások.

 • Karsa Viktor

  Jó ötlet, csupán pár kérdésem lenne…
  -Ha a cédrust pont a dzsámi elé rakják, akkor nem takarja el azt?
  -A cédrus gyepbarát? Illetve a gyep is majd uarra a sorsra jut, mint a Szentháromság-szobor körüli gyep anno?
  -Az eddig egységes gránitfelület “csinosítgatása”, újabb és újabb elemekkel való megtörése igazából mi célt szolgál? Növényzet már van, szépen lombosodik is, a padokat árnyékba is borítja.
  -Folytatódik a tér raktárrá alakítása?
  -Olyan növényzetet telepítenek, ami az év jelentős részében szennyezi a kövezetet? Lásd.: hárs…

 • Benjámin Kurilla

  Támogatom! Több ‘zöldre’ van szükség ezeken az utcákon, tereken. Helyes!

 • Thomas Cheesee

  Azért a photoshop rendesen megszaladt a képet készítő keze alatt… 🙂