LMP: pozitív, hogy Pécs indul az Európa Zöld Fővárosa címért

A Konzum áruház előtt tartott sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke A zöldpolitika helyben kezdődik címmel.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy Schmuck Erzsébet fogalmazott hétfőn, az utóbbi időben sok olyan jelentés látott napvilágot, mely arra figyelmeztet, hogy az ember lelakta a Földet, a klímaváltozás pedig láncreakció-szerűen felgyorsult. Mint mondta, a műanyag hulladékok nagy veszélyt jelentenek a tengeri élővilágra, de a városi életben is nagy gondot okoz a töméntelen mennyiségű hulladék.

– Ha nem teszünk sürgős lépéseket, akkor 10-12 éven belül visszafordíthatatlanná válnak ezek a káros folyamatok, és a civilizációnk kerülhet veszélybe – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet, majd hozzátette, hogy Magyarországon, sőt, Pécsen is a „bőrünkön érezhetjük” a klímaváltozást, hiszen a szélsőséges időjárás minket is érint.

Elmondta, az LMP az elmúlt napokban benyújtott egy határozati javaslatot, amiben azt szorgalmazzák, hogy az országgyűlés hirdessen klímavészhelyzetet, fogalmazzon meg egy klímatörvényt, illetve tervezzen meg egy 2050-ig szóló forgatókönyvet, hogy hogyan lehet az országot karbon-semlegesíteni.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke hozzátette, hogy mind az unió, mint a város szintjén változásokra van szükség.

– Az elmúlt időszakban volt olyan, hogy Lappföldön melegebb volt, mint nálunk, Pécsen, de nem csak a szélsőséges hőmérséklet-ingadozást tapasztalhatjuk városunkban, hanem az extrém villámárvizek hatását is, amire a város nincs felkészülve. Ebből is látszik, hogy lokálisan is sokat tudnánk tenni a környezetvédelem terén – mondta el Keresztes.

Kiemelte, hogy Pécsnek megvan a lehetősége, hogy valódi zöld, fenntartható város lehessen. Mint mondta, pozitív az a törekvés, hogy Pécs indul Európa Zöld Fővárosa címért, azonban nem a cím elérése a fő cél, hanem az oda vezető út, és a közös, zöld gondolkodásmód kialakítása.