Lovakkal takarítják a sarat

Mindössze három hónapja fejeződött be az Égervölgyi parkerdő felújítása, a két héttel ezelőtti példátlan esőzés azonban szinte az egész parkot elmosta.

hirdetés

Mint azt már hírül adtuk, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. 190 millió forintos beruházásának keretén belül felújították a kirándulók kedvencének számító Égervölgyi tavat és az azt övező erdős területet, melyet rendkívül sajnálatos módon a két héttel ezelőtti vasárnapi zuhatag kifogástalan, átadásra kész állapotában ért el és tett teljesen tönkre.

Lóczi Szidónia, a Biokom pr-menedzsere lapunknak elmondta, hogy már épp megkezdődtek az egyeztetések az impozáns kirándulóhely átadásáról, mikor a vihar lecsapott rá. A károk pedig jelentősek.

égervölgy1

Először is – magyarázta Lóczi – a parkerdei szakasz csapadékvíz-elvezető árkának a kitisztítását kell végrehajtani, melyet elmondása szerint a napokban már meg is kezdenek a Biokom munkásai. Az esőzést követő áradások elmozdították a helyéről az új „kishidat” is, melyet  el kell majd mozdítani jelenlegi helyéről ahhoz, hogy a medret ki tudják tisztítani.

További gondot jelent – mondta a pr-menedzser –, hogy a teljesen új iszap- és hordalékfogó műtárgyat a nagy erejű áradás „harmonikaként hajtotta össze”. Mindemellett a nagy mennyiségben lezúdult csapadékvíz által hozott hordalék eltömítette az égervölgyi régi zsilipet is, mely ugyan nem károsodott, de tisztítása idő- és pénzigényes folyamat.

égervölgy2

A legkörülményesebb azonban a hordalék összegyűjtése és elszállítása lesz – tette hozzá Lóczi Szidónia. A felgyülemlett 150 köbméternyi sarat, iszapot, ágakat, és kőzettörmeléket ugyanis először markolóval kell majd kikotorni, a szállítás pedig csak ezután veheti kezdetét. A hordalékot a Biokom a minimális környezetterhelés érdekében lófogatokkal fogja eltávolítani a területről, melynek ügyében már zajlanak az egyeztetések, a lehetséges árajánlatok bekérését pedig a cég már megkezdte.

Lóczi elmondta, hogy a beruházás viharkárokra nem volt biztosítva, a legjobb esetben is 10 milliós kárt azonban a város önkormányzata egy havaria események okozta esetek megsegítésére létrehozott visz major alapból fogja fedezni.

égervölgy3

Az még egyelőre kérdéses, hogy a kármentesítés meddig fog tartani, de a városüzemeltetési cég gőzerővel dolgozik azon, hogy a parkerdő minél hamarabb eredeti állapotában legyen látható.