Lőttek a menzai sónak, támadnak a zöldségek

Az idei iskolaév elstartolásával egy időben a gyakorlatban is életbe lép a tavaly kezdeményezett közétkeztetési rendelet, ami nem jelent mást, mint hogy egészségesebb lesz a sulis, ovis, bölcsis, és az idősotthonokban tálalt menzakaja. Ugrik a só, a zsírok, a hírhedt cukros menzatea, és jönnek a zöldségek kilószámra.

hirdetés

Az új közétkezési rendelet határozza meg ezentúl azt, hogy mit és mit nem tartalmazhatnak az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak és öregotthonok étkezőiben kínált ételek. A rendelet korosztályonként szabályozza, hogy egy-egy adott célcsoport számára belőtt teljes energiaszükségletet, és azt is előírja, hogy, a reggelik, ebédek, uzsonnák és vacsorák során ennek a szükségletnek hány százalékát tartalmazhatják.

Ilyen dolgokkal szembesülnek majd a gyerekek
Ilyen dolgokkal szembesülnek majd a gyerekek

A cél pedig az, hogy a zsírban tocsogó kajákat kipaterolják a menükből, és hogy a gyerekek (és a felnőttek) ne fussanak bele nem kívánt cukrokba, sókba, és egyéb egészségtelen adalékokba. Ezeknek az ízesítőknek a szívre és érrendszerre kifejtett veszélyes hatásaira, és az ételek összetevőire pedig a menzakonyhákon kifüggesztett táblák is felhívják majd a kicsik és nagyok figyelmét.

A menüsorok megtervezését is szabályozzák, tehát mondjuk 20 nap alatt egy étel egyszer szerepelhet csak. A rendelet egyik legnagyobb érvágása viszont mindenképp az, hogy a fogyasztók ezentúl elfelejthetik a hírhedt menzateát és a cukros „ivóleveket” is. Helyettük azonban lesz napi tejadag, ami fejenként minimum fél liter. Teret hódítanak a zöldségek is, napi a négy adagot kapnak (ebből egyszer nyersen) majd azok akik befizettek a menzára. Az új menzarendeletet pedig ellenőrizni is fogják, az intézményeknek vezetnie kell majd egy úgynevezett “nyersanyagkiszabati ívet”, amit 90 napig kell megőrizniük.

Bírják az új étrendet?

Páger Zsolt, a pécsi közétkeztetésért felelős Hungast üzletfejlesztési igazgatója lapunknak elmondta, hogy a rendelet a pécsi gyermekek életében már nem hoz jelentős változást, ugyanis a tavalyi kihirdetése után már felkészültek az elvárások teljesítésére, és már egy éve annak megfelelően készítik az ételeket. Páger hozzátette, hogy a rendelet bevezetését mindenképpen szükségesnek látja, mivel olyan minőségi elvárásokat támaszt a közétkeztetőkkel szemben, amelyek a szolgáltatás színvonalát az ország minden pontján megfelelő szintre emelik.

Csupán egyetlen negatívumot tudott a rendelet követelményeivel kapcsolatban említeni, ez pedig az, hogy a bölcsődés és óvodás korosztály számára előírt sótartalmi határértékek betartása közel lehetetlen, mivel a jelenlegi élelmiszerpiaci körülmények között nem tudják elérni, hogy az óvodások és a bölcsődések napi háromszori étkezésében mindösszesen legfeljebb 2 gramm só legyen.

Nincs só és zsír? Éljen!
Nincs só és zsír? Éljen!

Mivel a Hungast már egy éve a rendelet alapján dolgozik, ezért természetesen érkeztek már visszajelzések az intézményekből a sikerességével kapcsolatban, melyekből a Hungast megállapította, hogy az egészségesebb közétkeztetés szolgáltatásaival az iskolák, ovik, és más intézmények 94 százalékban teljesen, vagy többnyire elégedettek voltak, és 97 százalékban tartották úgy, hogy a Hungast ételei változatosak.

A cég egyébként Pécsett 84 intézmény (ez 10 ezer fogyasztót jelent) részére nyújt közétkeztetési szolgáltatást.

Azt pedig még érdemes mindehhez hozzátenni, hogy a Hungast szeptember 1-jével elindította a „Nyitott kapuk a menzán” programját, melynek keretében minden szülő megkóstolhatja a gyermeke számára felszolgált ételeket.

  • Imre

    Remélem a mindenféle E-knek is lőttek mert azok sokkal ártalmassabbak hosszú távon….