Randiztak a polgármesterek, pécsi a legjobb jegyző

Pécsett randevúztak az ország városainak polgármesterei június 25-én, csütörtökön a Zsolnay Kulturális Negyedben. A városvezetők 21. informális találkozóján adták át az év polgármestere, az év alpolgármestere, és az év jegyzője díjakat. Annak ellenére, hogy Páva Zsolt a verseny élmezőnyéből lépett vissza, egy díjat mégis Pécs hozott el, ugyanis az év jegyzője díjat a város jegyzője, Lovász István kapta. Az eseményen részt vett még Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.

hirdetés

Idén 21. alkalommal rendezték meg a hagyományos Polgármesterek Randevúja elnevezésű eseményt, amelynek Pécs már másodszor adott helyet. Dr. Oltványi Tamás, a rendezvényt szervező Szféra Kft. ügyvezetője köszöntő beszédében elmondta, hogy ezen az eseményen azért gyűlnek össze az ország városvezetői, hogy a megszokott munkájuktól eltérően könnyed, laza keretek között találkozzanak egymással, megvitassák tapasztalataikat és városvezetési élményeiket.

Oltványi Tamás és Páva Zsolt a köszöntőn
Oltványi Tamás és Páva Zsolt a köszöntőn

Páva Zsolt köszöntőjében hangsúlyozta, örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy nyolc év után újra Pécs láthatja vendégül az ország polgármestereit. Kiemelte, hogy ehhez az eseményhez a Zsolnay Kulturális Negyed a legméltóbb helyszín, majd hozzátette, a város büszkesége az, hogy ez a pár éve még elhagyatott állapotban porosodó épületegyüttes mára kulturális központtá nőtte ki magát.

Hoppál Péter a kultúra szerepéről adott elő
Hoppál Péter a kultúra szerepéről adott elő

A kultúra pedig az esemény visszatérő motívuma volt, amelyet Hoppál Péter előadása csak még hangsúlyosabbá tett. A kultúráért felelős államtitkár elmondta, a jelenlegi kormányzás legfontosabb eleme az, ahogyan a kormány és az önkormányzatok mint a kultúra fenntartói együttműködnek egymással. Az önkormányzatoknak azért kell küzdeniük, hogy ne csak Budapest legyen az ország kulturális csomópontja. Minden kisebb vidéki városnak is ki kell vennie a hazai kultúra terjesztéséből a kellő szerepét – mondta. Ezt a folyamatot segíti elő az, hogy a települések múzeumai és könyvtárai megyei kézből az önkormányzatokhoz kerültek. A 100 ezer forinttal megemelt kulturális normatívát pedig ezeknek az intézményeknek a fejlesztésére, megtöltésére és az egyéb kulturális események támogatására költve a fent említett cél el is érhető.

Lovász István átveszi a díjat
Lovász István átveszi a díjat

Ezután következett a várva várt pillanat, átadták a díjakat. Az év jegyzője díjat Lovász István, Pécs jegyzője érdemelte ki, rá szavaztak a legtöbben.

Lovász a polgármesternek ajánlotta díját
Lovász a polgármesternek ajánlotta díját

A jegyző beszédében megköszönte azoknak, akik rá voksoltak, és azoknak is, akik a mindennapi munkáját segítik, végezetül pedig Páva Zsoltnak is. Lovász hozzátette, hogy díját a versenyből visszalépő polgármesternek ajánlja.

Kiss Attila, Fibrus Péter, és Lovász István
Kiss Attila, Fibrus Péter, és Lovász István

Az év alpolgármestere az ózdi Fidrus Péter lett, az év polgármestere díjat pedig a hajdúböszörményi Kiss Attila vihette haza.