Hosszabb M6, M60: megtörténtek az első lépések

Nem biztos, hogy a forgalmi adatok indokolni fogják a sztrádaépítést, hiszen akár egy autóút is betöltheti ugyanazt a funkciót kisebb forgalom mellett. Az M60-as esetében éppen ezért egyelőre annyi bizonyos: gyorsforgalmi út lesz Barcsig. 

hirdetés

Bár korábban a Pécset érintő sztrádafejlesztéseket a szocialista kormányzat úgy tervezte, hogy az M6-os és az M60-as is az országhatárig épül majd meg, az autópályák csonkák maradtak. Később a 2010-ben indult fideszes ciklusban döntöttek az M60-as megtoldásáról. A kökényi elágazásig zajló fejlesztés végére most nyáron kerülhet pont, így kikerülhetővé válik Kertváros a sztrádát a Szigetvár irányába elhagyók számára.

Orbán Viktor kormányfő áprilisi pécsi látogatásakor megállapodott Páva Zsolt polgármesterrel arról, hogy kabinet vállalja: 2016 végéig megépíti az M6-os hiányzó, Bólytól és az országhatár közötti szakaszát és megkezdik az M60-as Pécs és Barcs közötti részét.

Az M6-os jövő év végére éri el a határt
Az M6-os jövő év végére éri el a határt

A bejelentés után eltelt két hónap, így az illetékes fejlesztési tárcát kerestük kérdéseinkkel, amelynek főosztályvezetője, Arzt Gergely a minisztérium válaszait tolmácsolva azt közölte: elindultak már az előkészítési munkák.

– Az M6-os befejezése 20,5 kilométeren, 2×2 sávos autópályaként épül meg, s a beruházás megvalósíthatósági tanulmánya már el is készült. Jelenleg a környezetvédelmi engedélyezéshez szükséges dokumentáció összeállítása zajlik – közölte Arzt.

A pécsiek számára a város teljes kikerülése szempontjából fontos M60-assal kapcsolatban jelenleg is készül a megvalósíthatósági tanulmány, a nyomvonal kijelölése legkésőbb 2017 végéig történik meg. Az építkezések egyszerre két irányból zajlanak a kormány-város szerződéssel kapcsolatos határozat szerint 2018-tól.

A mintegy 70 kilométeres Pécs-Barcs szakaszt is kétszer két sávosra tervezik, de azt még nem döntötték el, hogy autópálya, vagy sztrádává fejleszthető autóút lesz-e belőle először; egyelőre gyorsforgalmi út megnevezés szerepel a hivatalos iratokban.