Újra bányásznak Vasason

A 4,2 négyzetkilométeres bányatelken 3 millió tonnányi kitermelhető szén van, évente azonban csak 15 ezer tonnát vájnának ki. A Pannon Hőerőmű Zrt. a lakosságnak értékesítené a szenet. 

hirdetés

A „Pécs-Vasas Kőszén” védnevű bányatelek Pécs, Komló és Hosszúhetény közigazgatási területének találkozásánál helyezkedik el, a Komló-Béta aknát és Pécs-Vasas városrészt összekötő saját használatú üzemi út mentén található.  A Vasas-Északi külfejtési bányagödör 1300 méter hosszúságú és 650 méter szélességű, amelyet délről a volt belső meddőhányó, keletről erdőség és a volt fonolit kőbánya, északról a Köves-tető hegye, nyugatról erdőség határolja. A külfejtéstől délre található a volt Vasas-Déli külfejtés rekultivált meddőhányója és Petőfi-akna felhagyott üzemi területe.

A tervek szerint egyelőre csak 100 ezer tonnányi szén fejtését tervezi a Pannon Hőerőmű Zrt., de ha igény mutatkozik rá, akkor nagyobb volumenű kitermelésről is lehet. Mivel a pécsi erőmű biomasszára állt át, így nem ott használják majd fel az ásványkincset, hanem a lakosságnak kívánják értékesíteni. A szén elszállítása átlagosan napi 10 fordulóval történne meg Zobákpusztán át Komló térségébe, Hosszúhetény elkerülésével pedig a 6-os főúton keresztül.

vasas külfejtés9
Kádár Andrea is készített fotókat

A bányát ma nyitotta meg ünnepélyesen dr. Hoppál Péter  országgyűlési képviselő, Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára,  Polics József  komlói és dr. Csörnyei László Sándor  hosszúhetényi polgármesterek, dr. Őri László , Pécs  alpolgármestere, valamint  Palkó György, a Dalkia Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Palkó György, a Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az anyavállalatuk és a magyar kormány közötti stratégiai megállapodásnak megfelelően a hazai ásványvagyon kitermelésével hozzájárulnak Magyarország energiafüggőségének csökkentéséhez, miközben munkalehetőséget is teremtenek. Hozzátette: 15 ezer tonnányi szenet fognak kitermelni, de ha lakossági, ipari igények mutatkoznak rá, akkor még nagyobb mennyiséget termelhetnek ki. Hosszú távú fejlesztésben gondolkodnak, mondta.

vasas külfejtés1
Újra használhatják a bányászlámpát

Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára hozzátette: joggal érezhetnek meghatottságot, büszkeséget azok, akik tíz évvel ezelőttig dolgozhattak a vasasi fejtésben.

vasas külfejtés5
Politikusok lapátokkal

8,5 milliárd tonna lignit, barnaszén és feketeszén van hazánkban, s noha az egyes területeken eltérő a műszaki, a gazdasági és a társadalmi környezet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan vizsgálja korábban bezárt bányák újranyitásának lehetőségeit. A cél az energiaellátás folyamatosságának biztosítása, a környezetet kímélve, miközben versenyképes árú legyen az energia ára – derült ki szavaiból.

vasas külfejtés3
Az első teherautót rakták meg

Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő közölte: 2016-ban lesz 250 éves a mecseki bányászat, és éppen Vasason indult el először a szénkitermelés. Felidézte, Komlón szeptembertől ismét van vájárképzés. A mai lépés ugyanakkor szimbolikus, és Magyarország energetikai függetlenségében kitüntette szerepe lehet, hogy új technológiák igénybevételével, az ökológiai szempontok figyelembe vételéve elindulhat mégis a Mecsek egészében fellelhető szénvagyonnak az előteremtése, akár mélyműveléssel is.