Magának termel áramot

biogaz8

hirdetés

Kétmilliárdos beruházás keretében épült meg az a biogázüzem Pécsen, amellyel a baranyai megyeszékhely szennyvíztelepén keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítása valósul meg. Páva Zsolt azt mondta, a beruházás csökkenti a Tettye Forrásház költségeit, azaz hosszú távon hozzájárul az alacsonyan tartható vízdíjakhoz.

A biogázüzem 2,1 milliárd forintból, 925 millió forintos uniós támogatással épülhetett meg a baranyai megyeszékhely határában a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. szennyvíztelepén. A létesítményben október végén indul meg a próbaüzem.

Államtitkári próbaüzem-indítás
Államtitkári próbaüzem-indítás

Zsigmondné Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón azt mondta: a projekt környezetvédelmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontból is kiemelt beruházásnak számít, hozzájárul ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása nagyobb arányban valósuljon meg.

Kiemelte, hogy a megtermelt zöldenergiát teljes egészében helyben használják fel, azaz megtakarításokat nyújt az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltató számára. Működése nemcsak Pécsre lesz kihatással, hanem a környékre is, tette hozzá, hiszen csökken a környezetterhelés, valamint segítségével a Pécs környékén keletkező egyéb biológiai hulladékokból is energia nyerhető.

biogaz2

Páva Zsolt, polgármester elmondta: a beruházás célja, hogy helyben hasznosítsák a pécsi telepen keletkező, évente 17 ezer tonnányi víztelenített szennyvíziszap egy részét. Emellett a környék szennyvíztelepeiről is fogad szennyvíziszapot a létesítmény.

A polgármester kijelentette: az önkormányzat célja, hogy Pécs az öt legolcsóbb város között legyen. Ehhez, tette hozzá, alapvetőek az olcsón működő, ám hatékony közszolgáltatók, s ilyen a Tettye Forrásház is. „Ez az erőmű képes lesz arra, hogy energiát termeljen, amely miatt a pécsiek vízszolgáltatója sokkal olcsóbban tud majd működni, mint eddig. A működési költségek pedig hatással vannak a díjakra is” – húzta alá a városvezető. Emlékeztetett arra, hogy Pécs megpályázza a 2017-es Európa Zöld Fővárosa címet, amelynek elnyeréséhez segítséget nyújthat az üzem megléte is.

biogaz9

Páva Zsolt megjegyezte: a beruházással a város a legkorszerűbb technológiával ártalmatlanítja a szerves hulladékot, a biogázüzem teljesen zárt rendszerben kezdi meg működését, azaz a környezetbe sem további káros anyagok, sem szagok nem jutnak ki.

A sajtó részére biztosított sajtóanyagból a biogázüzem működését illetően kiderül: a mechanikai és biológiai tisztításon átesett szennyvíz után maradó szennyvíziszapot, azaz biomasszát az üzemben víztelenítik, majd metántartalmú biogázt nyernek ki belőle. A gáz elégetésével termelnek villamos energiát.

A tervek szerint a biogázüzem maximális kapacitás mellett évente napi mintegy 8000 köbméternyi biogázt termel, a megújuló energiából pedig évi közel 4400 MWh-nyit tudnak majd megtermelni. A megtermelt villamos energiát a saját üzemi energiaigény biztosítására hasznosítják a pécsi szennyvíztelepen.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója korábban az MTI érdeklődésére azt mondta, a biogázüzemre fordított egymilliárdos önerő tíz-tizenöt év alatt térülhet meg.