Magáncsőd: így működik az eljárás

Van dolguk a magánszállások kiadóinak

Szeptember elsejével életbe lépett a magáncsőd intézménye, ami jelentős segítséget nyújthat azon eladósodott honpolgároknak, akik nem tudják fizetni hitelüket. Aki bajban van, annak célszerű minél előbb lépnie. 

hirdetés

A magánszemélyek adósságrendezési eljárásának lényege, hogy azok az adósok, akik szeretnék megtartani az ingatlantulajdonukat és van rendszeres jövedelmük, de a tartozásaik megfizetése már meghaladja a teljesítőképességüket, egy szabályozott eljárás keretében csökkenthetik terheiket.

Az eljárás lényege, hogy szigorúan ellenőrzött családi gazdálkodás és folyamatos törlesztés mellett, alapesetben 5 éves időszakot követően végleg megszabadulhatnak fennálló adósságuktól.

Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora elmondta, hogy első körben azok kezdeményezhetik az eljárást, akiknek pénzügyi szolgáltatásból eredően legfeljebb 60 millió forint tartozásuk van, rendelkeznek rendszeres jövedelemmel és például felmondás vagy végrehajtás miatt veszélybe került a lakhatásuk. További fontos szabály, hogy a tartozás nem haladhatja meg a jogszabály alapján kiszámított vagyon kétszeresét.

adossag

– Azoknak az elszámolással érintett, korábban deviza alapú hitellel rendelkező adósoknak, akiknek már felmondták a szerződését, esetleg végrehajtás van folyamatban, célszerű minél előbb, de legkésőbb 2015. október végéig kezdeményezni az eljárást.

A családoknak vagyonfelügyelő segít az adósságrendezési megállapodásban foglaltak betartásában, egyúttal szigorú ellenőrzést folytat a család gazdálkodása felett.

– Ellenőrzi a külön e célból kialakított számla forgalmát, a szokásosnál nagyobb volumenű kiadások kizárólag az engedélyével hajthatók végre.

Morvai kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint bizonyosan sokak számára jelent segítséget ez a megoldás, de célszerű minden lehetőséget számba venni, mielőtt az eljárást megindítják.