Magánegyetem Pécsen

Érdekes színfolttal gazdagodik Pécs városa októbertől. Kétnapos zenei fesztivállal köszöntik a bőrgyár egykori területén kialakítandó John Henry Newman Központ indulását. A “jövőegyetemnek” nevezett projekt vezetőjét, Kertész-Bakos Ferencet kérdeztük, aki egyúttal a sajtóban korábban már célkeresztbe került Pro Deo State University (PDSU) dékánja is.

hirdetés

– Mit érdemes tudni a Pécsen létrehozandó kampuszról?
– A kampusz a volt bőrgyári területen, a korábbi ipari épületek felújításával jön létre, ahol felsőoktatási és felnőttképzési tevékenységet folytatunk majd. A jövőegyetemen közvetlen a kapcsolat az oktatás és a gazdasági szféra közt. Pécsett a megújuló energiákra támaszkodó speciális építéstechnológiai és a ma még ugyancsak speciálisnak számító biogazdálkodási szakmákat lehet tanulni a piaci élet aktív szereplőitől. Ezek a szakmák felnőttképzésben lesznek elérhetők. Felsőoktatásban egyetlen szakot hozunk, a zsurnalisztikát.

– Magyarországon elég szokatlan formában folyik majd a képzés.
– Az intézmény magánintézmény. Ez azt jelenti, hogy az intézmény tulajdonosai a képzésben érdekelt vállalatok, az oktatók és a hallgatók.A Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület több, a régióban található egyetemmel kötött együttműködési szerződést a különféle szakindításokra. Ez azt jelenti, hogy a jövőegyetem nem feltétlen egy új egyetem létrejöttét szorgalmazza, hanem különféle kooperációkban létrejövő szakok indítását. .

– Sok támadást kapott már Magyarországon az ön által dékánként vezetett Pro Deo State University. Mi a véleménye mindezekről?

– A New York-i PDSU tulajdonképpen csak egyetlen támadást kapott a politikai bulvársajtóban. Teljes mértékben igaz, hogy az amerikai egyetem Magyarországon nem akkreditált intézmény és semmilyen magyarországi képzésre nem jogosult. De nem is képez! Magyarországon mindössze 30 külföldi felsőoktatási intézmény rendelkezik működési engedéllyel, ezek, mint pl. a mi intézetünk, a CECOS London College, megtalálhatók a szakminisztérium honlapján. Viszont több tízezer felsőoktatási intézmény létezik a világban, amelyek nem kértek magyarországi akkreditációt, mert nem akartak képzést indítani Magyarország területén. A PDSU is ilyen. Az említett támadás sem a PDSU, hanem egy fideszes szakpolitikus ellen irányult, akinek viszont van innen diplomája.

– Van-e kapcsolatuk a Pécsi Tudományegyetemmel?
– Természetesen. Még az “első kapavágás” előtt felkerestem az egyetem vezetőit, így rektor urat is. Közösen megvizsgáltuk, hogy elképzeléseink nem sértik-e a PTE érdekeit, és megállapítottuk, hogy nem. Sőt! Az építéstechnológiai szakképzés aládolgozik a PTE építőkarának, vagyis hallgatót tud generálni az egyetemnek.

[box title=”John Henry Newman, korunk Szent Ágostona”]A jövőegyetem-projekt névadója John Henry Newman bíboros. Kertész-Bakos szerint bár a jövőegyetem nem tartozik a Magyar Katolikus Egyház felügyelete alá, az itteni oktatási tartalmat és nevelési elveket szigorúan az Anyaszentegyház tanításához igazítják. Newman bíborost azért választották, hanem azért, mert ő “a nem hívő fiatal számára is példakép lehet.[/box]