Magas átoltottsággal várhatják a nyitást a pécsi óvodák

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az alapfokú oktatási intézményekhez hasonlóan a pécsi önkormányzat fenntartásában működő óvodák is visszaállnak a rendes működésre április 19-én – ezt kormányrendelet írja elő. Az ovikban jelenleg rendkívüli szünet van elrendelve, de gyermekfelügyeletet és az elviteles étkezés lehetőségét biztosítják az intézményekben.

hirdetés
Uránia Mozi

Amint azt Hirdiné Deák Diána, a Városközponti Óvoda vezetője lapunknak elmondta, a zárás óta folyamatosan nő az igény a gyermekfelügyeletre, a héten történt részleges nyitás óta ez különösen igaz. Ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a jelenléti munkarendhez, a koronavírus elleni oltás elengedhetetlen, közös társadalmi felelősség, hiszen ezáltal tudják zavartalanul biztosítani az óvodák működését – egészségük megőrzése mellett.  A regisztrált pécsi óvodapedagógusok és óvodai dolgozók vakcinációja már megkezdődött – tájékoztatott az óvodavezető.

Az első ütemben azok kapták meg a Pfizer vakcináját az elmúlt hétvégén, akik március 24-ig, a második, jelenleg is zajló fázisban pedig azok, akik március 29-éig regisztráltak. 

Hirdiné Deák Diána elmondta, az önkormányzat már korábban kezdeményezte a pécsi óvodai dolgozók beoltását, Nyőgéri Lajos alpolgármester kezdeményezésére februárban felmérték, kik szeretnének közülük oltást kapni. Az oltási kedv azóta csak nőtt az érintettek körében.

Az óvodai dolgozók 70 százaléka kérte a vakcinát eddig, de az átoltottság ennél biztosan nagyobb lesz, mivel vannak, akik – korukból vagy egészségi állapotukból adódóan – már korábban megkapták az oltást, akik pedig betegek (sajnos jelenleg többen is vannak), csak később kerülnek majd sorra. Akik március 29. után regisztrálnak, azok későbbi időpontban oltakozhatnak. Az óvodák közül az oltási igény a Keleti Városrészi Óvodában a legmagasabb: a dolgozók 78 százaléka jelentkezett a vakcinára.

Hirdiné Deák Diána hangsúlyozta, az intézményekben a március eleji zárás előtt bevezetett védelmi intézkedések az április 19-ei nyitás után is érvényben maradnak.