Magasház: bírálás alatt

Már kipakolták, de a falak maradtak

A legfontosabb, hogy minél kevésbé zavarják a környéken élőket, minél gyorsabb és hatékonyabb legyen a munka. Ezek a fő szempontok a Magasház bontására kiírt közbeszerzésen beérkezett pályázatok értékelésekor – mondta lapunk kérdésére Csizi Péter alpolgármester, amikor arról kérdeztük, mi várható a borítékbontás után.

hirdetés

Mint mondta, a törvények értelmében nem mondhatja meg, hány pályázat érkezett, s azokat kik adták be, de megerősítette, hogy folyik a beérkezett anyagok bírálása, azok formai követelményeinek ellenőrzése. Hozzátette: ha valamelyik pályázót hiánypótlásra kell felszólítani, az pár nappal elodázhatja a döntést, de mindenképpen pár héten kiderül, ki, s milyen körülmények között bonthatja le a Magasházat.

Mint arról korábban beszámoltunk, korábban már egyeztetett a város, a katasztrófavédelem, az önkormányzat és az építési hatóság arról, hogy mire kell majd figyelni a bontáskor. Felmérték többek között, mekkora területet kell körbekeríteni, mikor, milyen munkafolyamatoknál, s merre kell korlátozni a gyalogos és autós forgalmat.

Nemsokára nekiállnak
Nemsokára nekiállnak

A pályázóknak szeptember ötödikéig kellett beadniuk pályázataikat, a bontás sikeres közbeszerzés esetén mindenképpen még idén megkezdődnek, s egy évig is eltarthatnak.

Megírtuk: a becslések szerint egy szint elbontásakor 770 tonna törmelék keletkezik majd, amelyet naponta 15-20 teherautó lesz képes elszállítani.

A kamionok maximum 11,5 tonnásak lehetnek, az épületet a -1. szintig, a cölöprács alsó síkjáig kell elbontani. A munkák megkezdése előtt toronydarut kell felállítani, amely legalább öt tonnát tud emelni.

Az épület maradványait a kétpúpú felüljáró mellett húzódó volt konténertelepre viszik, ott válogatják, darálják le öt centis darabokra a betonelemeket.