Magasház: jön a bontási határozat?

Lassan, de biztosan halad a pécsi szellemház ügye abba az irányba, aminek a vége a monstrum bontása lehet. A közel két és fél évtizede lakatlan, hajléktalanok által használt, időnként fiatalok bulizóhelyévé vált romos épületbe hónapok óta szabad a bejárás.

hirdetés

Pécs polgármestere, Páva Zsolt júniusban kereste meg a Baranya megyei kormányhivatal vezetőjét, Hargitai Jánost, mivel az építésfelügyeleti tevékenység állami feladat lett januártól. Addig is időről időre fel kellett szólítani a tulajdonosokat, akadályozzák meg a bejutást oda, de tavasztól már nem mozdultak a cég hazai képviselői.

A Hargitai János kormánymegbízott vezette kormányhivatal legutóbb harmadszor „kínálta” meg a spanyol Grupo Milton leányvállalatát, a La Torre Kft.-t bírsággal.

– Először pár hete küldtünk félmilliós bírságot az épület gazdáinak, mert határozatunkra fittyet hányva nem gondoskodtak az épület őrzéséről, az abba való bejutás megakadályozásáról. Azóta, legutóbb a napokban, kétszer egymillió forintos büntetést postáztunk. Ha hét végéig nem történik megoldás, újabb egymillió forintos bírság megy nekik – mondja a kormánymegbízott lapunknak.

Az IMS-szerkezetű épületnél a kerítés kidőlt, a földszinti helyiségek nyitottak, két lépcsőházon keresztül fel lehet jutni a tetőre. A szemétledobó födémáttörése minden szinten nyitott, a 25. emeleten pedig négy nagyméretű födémáttörés is van. Mindenütt bontott törmelékek és szemét látható.

[frame]

Milliárdokkal terhelt a ház

Az épület tulaja a városi adóirodának sem gondoskodik kötelezettségeiről. – Több tízmillió forintos építményadóval tartozik a La Torre a városnak. Az inkasszónk nem járt sikerrel, mert a társaság számlájára mindeddig nem érkezett bevétel. Most már végrehajtási jogot is bejegyeztettünk az épületre – mondja Nagy Zoltán, az adóiroda vezetője. Érdekesség, hogy az ingatlant több mint kétmilliárdos jelzálog is terheli, s a NAV is kezdeményezett végrehajtást a háznál.

[/frame]

– Az épület ebben a formában életveszélyesnek minősíthető, ezért első körben ez ügyben mentek a felszólítások. Ha viszont semmi változás nem történik, egy-két héten belül a bontási kötelezettség határozatba foglalása lehet a következő lépés. Ez arra utasítaná a tulajdonost, hogy bizonyos időintervallumon belül gondoskodjon a monstrum elbontásáról. Mivel bíróságon megtámadhatja a határozatot, egy jól alátámasztott dokumentumon dolgozunk – így Hargitai.

Felmerülhet a kérdés, meddig maradhat tárva-nyitva a ház?

Hargitai azt mondja, részükről megtették az első lépéseket, de – látva, hogy a ház gazdája nem intézkedik – a kormányhivatal saját hatáskörében gondoskodhat róla, hogy ne jussanak be idegenek a házba. Ennek költségét később szintén ráterhelik a tulajra.

A városnak is tízmilliókkal tartozik a tulajdonos

– A földszinti lépcsőfeljáratok lefalazása, az összes, emeletenként négy darab liftajtó behegesztése, a ház környékén a gyalogosforgalom, az épület nyugati oldalán az autóparkoló megszüntetése jöhet szóba – mondja Hargitai.

Próbáltuk elérni a La Torre Kft.-t, de nem jártunk sikerrel, bár a kormányhivatal sem kecsegtetett bennünket sok jóval. A cég ugyanis minden hivatalos küldeményt az ingatlan nyilvántartás szerinti székhelyén, Várgesztesen átvett, de semmit nem reagált sem szóban, sem írásban, sem tettekben.

[frame]

A város bonthatja?

Kicsi a valószínűsége annak, hogy a La Torre egy esetleges bontási határozat után eltüntetné az épületet, de a bírságok és a hatósági nyomás gyorsíthatja a pécsi önkormányzat szándékát. – Egyeztetések zajlanak Pécs és a tulajdonos között, ugyanis szeretnénk megszerezni az épületet, hogy minél előbb eltűnjön a ház. Ha a városé lenne az ingatlan, miniszterelnöki ígéretünk van a bontás állami finanszírozására – mondta lapunknak Páva Zsolt.

[/frame]

 • Egy pécsi lakos

  Hiszem ha látom.
  Nem fog egyről a kettőre eltűnni a “Monstrum”.
  Amúgy ha állam bácsi “állja” a bontást,az azt jelenti hogy EGÉSZ Magyarország fizeti egy 25 emeletes épület elbontását.
  Máshova nem lehetne az emelt adókat átcsoportosítani?
  Pl: Vasúti- vagy Műúti hálózat fejlesztésére?

 • proli

  Közeledik a választás ismét “lebontják” a magasházat! 🙂

 • Spanglemaker

  A magasházat soha nem bontják le, túlél mindannyiunkat. Olyan stabil, hogy egy atomcsapást is túlélne.