Lakógyűlés a Magasházban

Több színész mellett rengeteg egykori lakó jelentkezett az Irány Pécs! felhívására, így az október közepén megrendezendő Magasház-lakógyűlésen biztosan sok ismerősre lelhetnek azok, akik részt vesznek a múltidézésen.

hirdetés

Volt, amikor közel ezer ember élt a város lebontásra váró toronyházában, amely szinte külön kis városként funkcionált. Az ott élők ismerték egymást, a lakások tágasak voltak, négy lift és portaszolgálat tette kényelmesebbé az életet, a házban posta is volt, valamint itt működött a központi statisztikai hivatal pécsi kirendeltsége is.

Éppen ezért jött az öltet, hogy újra össze kellene hozni ezt a közösségét, hogy meséljenek élményeikről, az ott töltött időről. Az ötletgazda Salamon Péter, az Irány Pécs! hálózati menedzsere szerint eddig már közel 60-an jelentkeztek a korábbi felhívásukra, sikerült több, egykoron ott élő lakóval is felvenni kapcsolatot. Így mások mellett Kulka János, Lang Györgyi, Füsti Molnár Éva vagy éppen Krasznói Klára is részt vesz a projektben.

Minden jelentkezőről készül egy óriási,  86 x 125 centiméteres fekete-fehér portréfotó,  amelyekből egy hatalmas köztéri kiállítás lesz a Magasház kerítésén, illetve az Hungária útra. Mindenki saját maga ragasztja majd fel a plakátját október 19-én egy közösségi akció keretében. Aznap egy bulis lakógyűlést  is rendeznek majd a közeli iskolában.

– Folyamatosan érkeznek a megkeresések, az egyik leglelkesebb a jelentkezők közül Lang Györgyi volt, aki mindenképpen szeretne eljönni Pécsre. Ő nagyon beteg, de azért megpróbáljuk elhozni az eseményre – mondta Salamon. – Volt olyan is, aki csak a fotózásért utazott le Pécsre és sikerült a volt posta teljes személyzetével is felvenni a kapcsolatot. Remélem, hogy több mint száz fotónk lesz.

Az ötletgazda Salamon Péter egyébként nem lakott a házban, de a szomszédos utcában nőtt fel, barátai éltek a toronyépületben, s így több fiatalkori élmény is köti ma már lakatlan otthonokhoz.

– Nem lett volna jó, ha teljesen nyom nélkül tűnne el a ház, ezért is gondoltam arra, hogy lakókkal készítsünk interjút, amelyeket egy, a szándékaink szerint jövőre kiadandó Magasház-könyvben publikálnánk a most elkészített fotók mellett. A kötetben egyebek mellett a különböző házról szóló dokumentumok, szakvélemények is szerepelnénk – tette hozzá Salamon, akinek a projektje egyébként egy, a HBO által indított nemzetközi mozgalomhoz is csatlakozott.

Az is az elképzelések között szerepel, hogy a bontás során keletkező hulladékból készítsenek installációkat művészek, valamint a ház helyén kialakítandó térről is szeretnének egy ötletpályázatot kiírni.

Jelentkezni, illetve az akcióról érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Salamon Péter: +36 30 816 1417; salamon@iranypecs.hu