Majdnem ötvenmilliárdból gazdálkodhat Pécs

Csütörtökön Pécs közgyűlése elfogadta a város 2017-es költségvetését, csaknem 50 milliárdból gazdálkodhat idén a város. Mintegy 11 milliárd forint értékben szerepelnek a büdzsében új beruházások, adóemelés nem lesz, de az eddigi adókedvezmények megmaradnak. 

hirdetés

Bár a zárszámadás még hátravan, de egy technikai módosítással elsőként a közgyűlés lezárta Pécs 2016-os költségvetését, majd a képviselők nekiláttak az idei év “kasszájának”. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta, a költségvetés nagy mértékben hasonlít a tavalyihoz, nagyságrendjében, arányaiban. A polgármester hangsúlyozta, adóemelés nem történt, ellenben továbbra is élnek az eddigi kedvezmények. Minden közalkalmazott kap cafeteriát, vázolta a polgármester. Több mint 11 milliárd forint értékben szerepelnek a költségvetésben új beruházások. A költségvetés főösszege 48,596 milliárd forint, ennyiből gazdálkodhat idén Pécs.

Kunszt Márta (DK) azt közölte, aggasztónak tartja a működési hitel nagyságát. Szerinte a helyi adóbevételek nem nőnek annyira, mint az ideális lenne. A közösségi közlekedés költsége szerinte szintén megterheli a várost. Ugyanakkor méltányolandó, hogy a kormányzat támogatja Pécs kulturális kiadásait.

közgyűlés, hl06

Gulyás Emil (MSZP) szerint abnormális az a szint, ahol jelenleg az önkormányzatok hatásköre van. Szerinte nem olyan kérdéseket kellene tárgyalni, hogy “egy étterem tetejére jégpályát építsünk vagy máshová haditechnikai parkot”, hanem fontos ügyekről kellene beszélni. Úgy fogalmazott, az európai uniós fejlesztési pénzek ilyen mérvű “ráöntése” szerinte átláthatatlanná teszi a költségvetést.

Keresztes László Lóránt (LMP) ellenben azt közölte, szerinte pozitívum, hogy a költségvetés szerkezete áttekinthető. Viszont álláspontja szerint sötét kép bontakozik ki a büdzséből: az iparűzésiadó-bevételek terén Pécs tudomása szerint jelentősen le van maradva más nagyvárosoktól, ellenben az ingatlan típusú adók terén vezető szerepben van. Szerinte szükség van egy radikális adócsökkentésre e téren. Később a szocialista Gulyás Emil megköszönte, hogy az LMP úgymond magáévá tette az adócsökkentési javaslatukat, szerinte akár felére is lehetne csökkenteni az iparűzési adót. Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: a befektetők számára nem a legfontosabb tényező a helyi adó. S ha az adócsökkentés nem jön be, azaz mégsem érkeznek tömegesen befektetők, akkor csődbe menne a város, ezt pedig felelős városvezetőként nem engedheti. Egyébként az adók tekintetében az a helyzet, hogy Pécsett az egyik legalacsonyabb az építményadó mértéke a nagyvárosok között, ezt is tudni kell, s nem számokkal dobálózni, vázolta a polgármester.

közgyűlés, decsi istván02

Fogarasi Gábor (Jobbik) azt mondta, pont a lényeget nem látja a költségvetésben, véleménye szerint a fiatalok irányába kellene megtartó erőt mutatni a lakhatás és a munkahelyteremtés terén. Szerinte ha “Pécs nem egyetemváros lenne, akkor már szellemváros lenne.”

A vita során Gulyás Emil (MSZP) később szóba hozta a kátyúzás kérdését is, és azt is, sok helyen zajlik vezetékrekonstrukció, ami meglátása szerint a “rezsiőrület” miatt egyre nehezebb a cégeknek. Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a szocialisták által “rezsihazugságnak” nevezett rezsicsökkentés nagyon jelentős megtakarítást jelentett minden pécsinek, a nyugdíjasoknak, a családoknak is.

Kővári János (ÖPE) szerint a költségvetés több nehezéket is hordoz, ide tartozik például a korábbi szocialista városvezetés által létrehozott reptér és az Expo Center is. Azt is vázolta, hogy nehéz lenne a Zsolnay-negyed finanszírozása is az állami támogatás nélkül. Szerinte nem abban kellene bízni, hogy majd jön egy vagy több cég, hanem a helyieket kellene támogatni, fogalmazott Kővári János. Az ÖPE több módosítót is benyújtott, köztük egy energiakorszerűsítési alap létrehozásáról, ezt Páva Zsolt polgármester javaslatára el is fogadták.

A záróbeszédben Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, jobbára kritikus hangvételű hozzászólások hangzottak el, kevésbé építő jellegűek. A közgyűlés Pécs 2017-es költségvetését végül 19 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta.