Május 1.: felvonulás, vörös csillag, rendőrök

10 órakor kezdődött a május 1-i program a Széchenyi téren. Az MSZP műsorát Tóth Bertalan beszéde nyitotta meg, nagyjából 300 ember előtt. Majd jöttek a munkáspártiak. Volt minden: zászlórablás, rendőri intézkedés, német turisták. És sok vörös csillag. Uránvárosban viszont sokkal családiasabb volt a hangulat, több százan ünnepeltek a Mecsek Áruháznál.

hirdetés

Állatsimogató és Korda Gyuri – Népszerű az uránvárosi majális

Idén először rendezték meg az uránvárosi retro majálist. A munka ünnepe alkalmából szervezett programsorozat és a jó idő együttesen rengeteg embert csalogatott ki a városrész központjába. Már kora délután nagyjából 500 ember lepte el a teret, sok volt a kisgyermekes család.

Farkas Tamásék hozták az állatokat

A szervezők pedig minden korosztálynak készültek programmal. A kisgyerekeket légvárral, arcfestéssel és körhintával várták a szervezők. De kint volt a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületet vezetője, Farkas Tamás is. Nem érkezett azonban egyedül, hiszen kollégáival 12 állatot hoztak magukkal.

– Néhány, menhelyünkön lakó kutyát, egy malacot és teknősöket simogathatnak itt a gyerekek. Felkértek ugyanis minket, hogy jöjjünk ki, mi pedig szívesen teljesítjük az ilyen kéréseket. Ezelőtt a Pécs-keleti retro majálison voltunk, de ide is kijöttünk néhány órára, mert a gyerekek nagyon szeretik az állatokat – tudtuk meg a vezetőtől.

De nem csak a gyerekek szórakoztak jól, hiszen minden korosztály képviseltette magát a majálison. Fogyott az ilyenkor szokásos sör és virsli is.

– Régóta nem volt alkalmam részt venni igazi majálison, a barátaimmal ezért úgy gondoltuk: a meleg nyári idő és a hideg sör lehetősége elég csalogató ahhoz, hogy kilátogassunk. Engem a programok közül  kifejezetten a 6 órakor kezdődő Eurodance előadás érdekel, mert az unokaöcséim is szerepelnek majd – mondta el Dávid, pécsi egyetemista.

Krizsán András feleségével, Borival látogatott ki a majálisra.

Andrásnak és Borinak nem volt kérdés

 

– Olvastuk az újságban, hogy lesznek programok. Mivel közel lakunk, ráadásul az idő is szép, nem volt kérdés, hogy kijövünk. Jólesik ilyenkor egy kicsit kimozdulni, az állatsimogató miatt pedig külön megérte eljönni.

A nap folyamán ugyanakkor számos más program is várja a térre látogatókat. Több zenekar, illetve tánccsoport előadása mellett lesz küzdősport-, valamint divatbemutató is. A nap csúcspontjának pedig Balázs Klári és Korda György koncertje, valamint az utcabál ígérkezik.

 

Zászlórablás, rendőrök, vörös csillag – délelőtti események a Széchenyi téren

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő nyitóbeszéde után, körülbelül 10:15-kor a 300 fős tömeg elindult a Domus parkoló irányába, a szocialisták családi rendezvényére. Több volt szocialista országgyűlési képviselő is megjelent a felvonulók között. Az MSZP-s zászlók mellett egyesek „Nem kérünk az ingatlanadóból” és „A változás elkezdődött” feliratú transzparenseket vittek.

Vajnai Attiláék tesztelik a rendszert

Ők a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal rendezvénye előtt már elindultak a térről. Ezt követően Vajnai Attila munkáspárti elnök és Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője bejelentette: vörös zászlókkal és vörös csillagokkal vonulnak majd a Domushoz, állításuk szerint azért, hogy kiderítsék, hogy mit szólnak hozzá a rendőrök.

A menetelők közül az elöl haladók viseltek vörös csillagos pólót és lengettek vörös zászlókat. A körülbelül 60-70 fős csapat az Internacionáléra és más mozgalmi dalokra is rázendített – kissé hamisan.

MSZP, Kádár, Népszava 

A rendőrség közülük senkit nem igazoltatott, néhány kopasz fiatalt viszont igen. A menet elindulása után ugyanis hárman-négyen rátörtek a munkáspártiakra, egyikük egy vörös zászlót is zsákmányolt Benyik Mátyástól, az Attac Magyarország elnökétől. Aki leszögezte: nem kommunista, ám még ha az is lenne, nem vehetnék el tőle a lobogóját.

Lekapcsolták

A rendőrök rövid időn belül intézkedtek – kisebb dulakodás is volt a felek között -, de így is elég feszült volt a helyzet. Néhány külföldi – talán német nyugdíjas – turista fényképezni kezdett, amint a városháza ajtajánál igazoltatták az egyik támadót.

Nem sokkal később 20 rendőr jelent meg a Széchenyi téren. 5-6 zsaru pedig az egyik rendbontó kopasz fiatalembert kezdte el üldözni a Király utcában. Közben a téren rezesbanda játszott – ünnepi hangulat.

Sok vörös csillag. Nem sértenek meg senkit?

Egyébként vörös csillagot viselők közül többen arra panaszkodtak, hogy alig volt köztük pécsi, volt, aki Esztergomból jött.

– Itt kellene lenniük a munkanélkülieknek, meg azoknak, akiknek bajuk van – mondta egy újságkihordással foglalkozó néni, aki elárulta: a munkájából kifolyólag minden újságot elolvas, és meglátása szerint a jobboldali lapok is jók, ha igazat írnak.

A felvonulók, miután megérkeztek a Domushoz, csatlakoztak az MSZP-sekhez, itt békésen beszélgettek, a háttérben a Republic dala szólt – itt már valóban majális volt.

[frame]Az országgyűlés áprilisban döntött úgy, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása szerint azt üldözik majd, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. Így rendelkezik majd a júliusban életbe lépő új Btk. is.[/frame]

MEGOSZTÁS
Előző cikkItt a pollenszezon
Következő cikkMás nevével utazott
 • Anyád

  Nem hiába tették ki anno a Pécs tábla mellé a Moszkva táblát 😛

 • Vörös Csilla-g

  🙂 végre rólam szólnak a hírek Előre elvtársak! a Néppel tűzön vizen át és a nyilasok minden jobbikos patkánya visítva szalad majd előlünk. Az osztályharcot mi nyerjük és felépítjük a kommunizmust

 • nyilas jobbik

  az a kép a nap képe, amikor a fakabát a városháza ajtajára szegezi 🙂 a nyilas jobbikos kutyát.
  Oda való Páva.kakas gárdistája. Vörös csillag a munkás mozgalom jelképe a sarló és a kalapács is.hiába hadakoztok a munkás mozgalom él és élni is fog ha nem tetszik a vörös csillagunk, akkor ne igyatok heinekken sört se mert ott is virit a vörös csillag 🙂

 • Anyád

  Mocskos zsaruk , kilóg a szátokból a sarló-…

 • nincs

  Szégyen ,gyalázat a sok mocskos komunista !!!!!!!

 • Okosnak

  Volt itt valaki, aki bizonygatta, hogy a vörös csillag nem az ami, csak ha sarló kalapáccsal együtt viselik. Nos a Hír Tv riportjában a Munkáspárt zakóján ott virított a sarló kalapács. Akkor most hogy állunk ezzel?

 • Eszmélet

  Szerencsétlen jobbikos suttyók! Legalább tájékozódnátok, mielőtt hőbörögtök valami ellen. Az 1947-90 közötti időszakot senki nem élteti, hiszen az nem is volt kommunizmus, hanem rákosista-kádárista sztalinizmus. Köztünk senki nem akar diktatúrát, se régit, se újat. Mi, vörös csillaggal felvonuló baloldaliak egy jobb, humánusabb gazdasági modellt és szociális rendszert szeretnénk, ami nem üldözi a kisembereket. Vagy szerintetek a szegénység, a munkavállalók kizsigerelése és az oligarcha-biznisz jó dolog? Ha nem jó, akkor miért nem álltok mellénk?

 • Ellenforradalmár

  Érdekes én még Mo. egyetlen néczival sem találkoztam, aztán attól, hogy valaki fellép a komcsi bandátok ellen(megjegyzem elég türelmesen és nem agresszíven) attól nem lesz senkise náczi. Illetve ha valaki bosszút akar állni akkor nem így jönnek hanem mondjuk fegyverrel….és nem maguk tiltották be hanem a belügyminiszter 😀 Szánalmas komcsibagázs, az a védtelen idős ember lökdösődött és ütötte a fiatalokat, egy másik vonuló 17 éves ellentüntető papírt tartó kissrácoknak ment neki, és leakarta teperni a kamerást, feljelentés megtörtént és videófelvétel is van róla….ja, hogy a komcsiknak mindent szabad és aki ellenük vna az hülye meg náczi? Én kérek elnézést…..Amúgy szinte már annyira lerágott csont ,hogy itt milyen volt a kommunizmus és máshol milyen. Itt is kaptunk a ****ból bőven, a Kádári “jóélet” is csak egy álca volt, kamumunkák, minden hitelből, csak véletlen nehogy megint ellenforradalmárok lepjék el a tereket……

 • rajingó

  Bori és Bandi szépek vagytok, a nyugalmiunk és a jövőnk

 • XY

  Elképesztő, hogy megint kettős a mérce! A vörös csillag is önkényuralmi jelkép!, akkor miért nem tiltották ennek a viselését, úgy ahogy a horogkereszt viselését és miért nem zavarták szét a vörös csillagot viselő bandát.Tudni illik, hogy a “horogkereszt” is régen használt jelkép. Nem Hitler találta fel.
  Tisztelt rendőrség! Mi ez, ha nem kettős mérce?
  Vagy talán megint vissza vágyjuk az mszp 40 éves uralkodását?

 • LENIN

  Azért valljuk be: ez a “NEMZET” soha sem volt az egység mintaképe. Akár a háborúkról, akár “56-ról, vagy akár a rendszerváltásról beszélünk. Nem szabad másokban érzelmeket szítani, de meg kell mutatni a lehetséges utakat. A reményvesztett ember a legjobb eszköz a hatalmi harcok közepette. De kérdem én zavart valakit a melósok közül, hogy Igorék itt voltak? Szerintem senkit. A görbe szöget is megvették, és nem volt baj ha kicsit dohos volt a búza. Ja, hogy nem adtak érte pénzt, kaptunk kőolajat meg földgázt. Bizonyára **** csere volt. Az egyszeri embernek volt melója, nyugdíja. A gyerekének meg volt bölcsőde meg óvoda. ja és még orvoshoz is mehettél. Nem kerestünk sokat, de volt hol lakni, és nem kellett a kukákban turkálni! Megéltünk! Ez ami most van, ez IGEN TISZTELT HÖLGYEIM ÉS URAIM, ez maga a rémálom.Bármit is mond a júdás média.Ha végig gondoljuk a dolgokat, valóban szükségünk lenne az uniora, ha a nagytestvér mögöttünk állna, mind erővel, mind piacilag? Európa közepe vagyunk ! Nem csoda hát, hogy az életünk árán is megszerzik ha kell! Éljen május ‘1. Ja és kommunizmus? nézd meg Kínát, vagy Koreát az kommunizmus. Itt nálunk kommunizmus LIGHT volt.De aki mesélhetne, az inkább csendben marad. Aki tehetne bármit, az tétlen marad. ITT tartunk most! Véleményem szerint! Nem csoda, ha visszasírják a boldog szép napokat Ferótól! Szebb jövőt elvtársak!

 • Munkáspárt 2006

  Kettős mérce?
  A nácik bosszút akartak állni, mert mi tiltattuk be az Adolf Hitler emléktúrát. Mi Munkát Kenyeret Fedelet! követeltünk 4 millió létminimum alatt élőnek és 100.000 éhező gyermeknek, a nácik meg a hitlerizmust éltették és kötekedni, verekedni jöttek. Nem a mérce kettős. Mi tisztességes, becsületes emberek vagyunk, a neonáci “ellentüntetők” meg primitív bunkók.

 • Munkáspárt 2006

  Hogy itt mekkora barmok a náci kommentelők. Náci hibbantak nyílt utcán csoportos rablást követnek el, embereket lökdöznek, és csodálkoznak, ha be lesznek varrva. Mellesleg pont az idős embereket merték csak löködni ezek a gyáva férgek. Ennyit a becsületről! És a náci tetveken még nyilaskereszt is volt, ilyenek ne prédikáljanak emberi jogokról meg népirtásról.

 • 1919 te csillag!

  A primitív náci csürhe már megint nyalja Orbán valagát,szolgalelkű tetvek,pont olyanok mint nyilas elődeik 44-ben,csak azok az országot megszálló német nácik ****ét tisztogatták.Undorító hazaáruló fasiszta férgek!

 • Cirfandli

  Szerintem nem vörös hanem fekete csillaggal kellett volna kimenni az utcára. Ami ugyanis ma van Magyarországon munka-ügyben az tragikus, nem ünnepelni kellene, hanem gyászolni. Meló nincs, a közmunkából nem lehet megélni, tömegesek a elbocsájtások és kilakoltatások. A fiatalok emigrálnak, a szakszervezeteket kiherélték, a különféle posztokat és pályázatokat pedig a kormány csókosai nyerik. Ez lenne a hazánk, Magyarország 2013-ben? Ezért közdöttünk, nélkülöztük annyit?

 • Proli

  300 fős tömeg? 😀 Ki fizetett ezért a cikkért? 😀 jó ha volt 40 fős a komcsi nyuggerhad….szánalmas egy banda…..

 • Juhé

  Igazi demokraták láthatók a képeken. Ők szeretnék átvenni az ország irányítását. Demokraták, akik 40 évig az egypártrendszert éltették,. meg azt a Kádárt aki saját népére hívta be az oroszokat. Szép társaság. pföö

 • Kautsky

  Tisztázásképp: a vörös csillag nem sztálinista jelkép, ne keverjük össze a sarlóval és kalapáccsal. A bolsevikok csak lenyúlták a különféle baloldali mozgalmaktól, a világ minden pontján használják demokratikus munkásszerveződések a szocdemektől az újbaloldalig. Aki vörös csillagot visel, az a munkásokat érő több száz éves elnyomás, erőszak, kizsákmányolás ellen demonstrál (100 éve még lőttek a felvonulókra), nem a sztálinista rémtettek mellett.

 • Kukába

  A kommunistákkal és a vörös csillaggal!

 • Ellenforradalmár

  A “nem kommunista” ember minek vonul fel vígan vörös csillagos lobogóval? Biztos nem kommunista…………A “dulakodás” pedig az volt, hogy elvették tőle a vörös zászlót, erre ő lökdöste és ütni kezdte a fiatalokat……no comment……éljen május 1., a cenzúra, a kettősmérce………….

 • Suhanc

  Rendbontó az öreganyátok…..Azok a senkiházik egy népírtó rendszert éltettek, megtámadták a békés ellentüntetőket(igen nekünk jött egy vén ****), és a rendőrök az ellentüntetőket kezdték el vegzálni. Nem értem a kettős mércét, népírtókat éltető, tiltott önkényuralmi jelképeket viselő és hordozó tömeg, csoportos garázdaságot követett el. Miért nem vitték őket is el a rendőrök rabomobillal? Miért nem vegzálták végig őket? Miért nem vitték el az ellentüntetőkre támadó komcsikat? Azok a “kopaszok” nos bátran kiáltak ellenük és az, hogy elvettek egy felmosóbotra kötött rongyot, biztos nagy bűn…..ezért kellett bevinni őket?
  Vajon változott a rendszer a rendszerváltoztatás óta?????????????