Májusban egy napig minden az egészségről szól majd a Kossuth téren

Pécs első önkormányzati egészségnapját rendezik meg május 14-én, szombaton. Az Egyesített Egészségügyi Intézmények orvosigazgatója, dr. Kovács Ágnes számolt be lapunknak az előkészületekről.

hirdetés
Uránia Mozi

Május 14-én, szombaton tartják meg Pécsett az első, önkormányzati szervezésben létrejövő egészségnapot a Kossuth téren. A délelőtt 10-től délután 4-ig tartó eseményen valóban minden az egészségről és az egészséges életmódról szól, de ahogyan azt dr. Kovács Ágnes, az EEI orvosigazgatója lapunknak elmondta, nem csupán szűrővizsgálatokból áll majd a program.

– Rendkívül fontosnak tartom, hogy nem kizárólag szűrések és egészségügyi tanácsadások lesznek a Kossuth téren május 14-én, hanem valamennyi önkormányzati cég is képviselni fogja magát, és a környezettudatosság, az egészséges életmód mellett „kampányol” majd.

Az egészségnapon bárki részt vehet számos szűrővizsgálaton. Lesz asztmatanácsadás, lehetőség lesz demenciaszűrésre, cukorszint- és vérnyomásmérésre, de szemnyomás-vizsgálatot is végeznek majd a szakemberek a helyszínen. A „Rák ellen, az emberért a holnapért!” Társadalmi Alapítvány szűrőbusza kétféle rákszűréssel (bőr, szájüregi) és általános állapotfelméréssel várja az idelátogatókat. Emellett egy színpadon egész nap a közös mozgásra igyekeznek rávenni az érdeklődőket, illetve interaktív beszélgetések is lesznek, elsősorban a koronavírusról és a különböző ételallergiákról.

– Baleset-megelőzési és drogprevenciós foglalkozás is lesz, illetve egy igen izgalmasnak ígérkező balesetei szimulációt is megtekinthetnek a kilátogatók, amelynek keretében a rendőrség, a mentők és a tűzoltók közösen fogják bemutatni, hogyan kell kezelni egy baleseti helyzetet – árulta el dr. Kovács Ágnes. – Tartani fogunk ezen felül újraélesztési bemutatót is, és egy sátorban az egész nap során lehetősége lesz arra az érdeklődőknek, hogy ők maguk is kipróbálják az újraélesztés folyamatát egy oktatóbábun.

Az EEI orvosigazgatója azt is elmondta még, hogy szeretnének egy ismert, és sokak által kedvelt közéleti szereplőt is megnyerni, hogy legyen az esemény arca, az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket is már elkezdték.