Már a vajdaságiak is Pécsről zengenek

Újvidék is EKF város lett, amiben Pécs is közrejátszott

Lengyel, cseh, osztrák, ciprusi és sanghaji irodalmárok után vajdaságiak is szavakba önthetik Pécs varázsát, ugyanis folytatódik az írócsereprogram: ezúttal Újvidék küldi hozzánk íróit, a délvidéki város 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz.

hirdetés
Uránia Mozi

Tovább folytatódik a töretlenül sikeres Pécsi Íróprogram. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím 2007-es elnyerése után indult projekt keretén belül már rengeteg nemzetközi író vendégeskedett Pécsen, és számos pécsi író látogatott külföldre. Az elmúlt tíz év gyümölcse két antológia lett az itt járt külföldiek Pécsről szóló írásaiból, a másodikat idén tavasszal jelentették meg.

Most Újvidék az új partnerváros, vajdasági irodalmárok érkezhetnek. Az első résztvevő a szerb írónő, Andrea Popov Miletic már megérkezett Pécsre, december közepéig marad itt. Pécsről pedig először jövő év tavaszán utazhat Újvidékre.

– Félig új a program, félig már a sokadik – mondta Méhes Károly író, a program kurátora. – A Pécsi Íróprogram 2007-ben indult, de Újvidék most először kerül képbe. Az idén felállított Novi Sad 2021 Alapítvány kezdeményezte az együttműködést Péccsel.

A program logója

– A vajdasági település a negyedik város, akivel partnerkapcsolatot alakított ki Pécs Plzen (Csehország), Wroclaw (Lengyelország) és Pafosz (Ciprus) EKF-városok után. De a németekkel és az osztrákokkal is és már Rijekával, Fiumével is elindultak az egyeztetések, a horvát város 2020-ban lesz majd Európa Kulturális Fővárosa.

Méhes elmondta, a tervek szerint minden évben egy újvidéki irodalmár érkezne Pécsre és egy helyi látogatna oda. Így körülbelül összesen tíz író fog részt venni a négy-ötévesre tervezett programban, ami 2021-re érne véget, mikor Újvidék fogja viselni az EKF-címet. Azt, hogy ki lesz az első pécsi irodalmár, aki Újvidékre utazhat, még nem választották ki.

Havasréti József pécsi író a Pécsi Íróprogram résztvevőjeként Plzenben járt 2015-ben. Elmondása szerint nem csak szakmailag, kulturálisan is rengeteget profitálhat egy író ebből az egy hónapos „kirándulásból”.

Méhes Károly és Páva Zsolt polgármester a második antológia bemutatóján

– Mikor kint jártam, 2015-ben, Plzen tudhatta magáénak az EKF-címet. Ennek megfelelően rengeteg kulturális programon volt lehetőségem részt venni. Minden héten egy kis esszét kellett leadni, melynek középpontjában a cseh város állt. Ezen kívül egy záróelőadást is tartottam, ahol Plzent és Pécset hasonlítottam össze – közölte.

Havasréti szerint azonkívül, hogy szakmai és kulturális tapasztalatokkal is gazdagodott, remek kapcsolatokat is lehetett szerezni, és olyan írónőkkel is találkozott, akik korábban már jártak Pécsett az íróprogram keretein belül.