Már a Zsolnay-díszeket javítják a vasúton

Hamarosan megkezdődik a kerámiaelemek pótlása a pécsi vasútállomás felújítás alatt álló épületén. A főcímereket és az Indóház tér felőli oldalon elhelyezett korlátlábakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. készíti el. Az ingatlan örökségvédelmi felügyelet mellett, restaurátorok bevonásával újul meg – közölte a MÁV.

hirdetés

A vasúttársaság szerint a MÁV Zrt. kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a pécsi vasútállomás idén januárban elkezdett felújítása teljes mértékben megfeleljen a műemléki kritériumoknak, ezért a munkálatokba bevontak restaurátorokat is a kivitelező Prím Építő Kft. alkalmazásában.

pecsi_allomas_felujitas_diszek1

Az épület műemléki elemein részletes vizsgálatot végeztek. Ezzel kapcsolatban a kivitelező kérte a Pécsi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának restaurálási engedélyét. A hatóság által júniusban kiadott rendelkezése alapján a felvételi épület pótolandó homlokzati elemeit kerámiából kell készíteni a laborvizsgálatok során megállapított anyagminőségben.

pecsi_allomas_felujitas_diszek3
A vasútállomás homlokzati elemeinek nagy része egyébként nem szorul cserére, csupán néhányat kell pótolni. Az épületet burkoló Zsolnay-kerámiák többsége szintén jó állapotban van, ezeket újra felhasználják. Például a műemlékvédelmi dokumentációban Zsolnay-gyártmányként szereplő James Watt és George Stephenson arcképeket is felújítják.

A műemléki leltár szerint egy pajzsot, két-két címert és postacímert, három-három girlandot és oroszlánfejes pajzsot, négy íves áthidalót, öt rozettát, hét konzolt, valamint a korlátelemek bábjait és a párkányok tojásléceit, illetve fogazott elemeit fogják újragyártani. Ezek közül az eredetileg is a Zsolnay által gyártott két főcímert és az Indóház tér felőli oldalon elhelyezett korlátlábakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. fogja készíteni időtálló pirogránit kerámiából.

Az állomás rekonstrukciója ütemterv szerint halad, a kivitelező jelenleg szerkezetépítési, vízszigetelési, aljzatkészítési, falazási, bádogos, elektromos és gépészeti munkákat végez. Mind a vasúttársaság, mind a kivitelező továbbra is azon lesz, hogy a felújítás az utasok számára minél kisebb kényelmetlenséget okozzon. Az utazók türelmét 2015 tavaszán már egy eredeti szépségében pompázó, korszerűen felújított pályaudvarral hálálja meg a vasútvállalat.