Már az egyetemisták is formálhatják Pécs képét

Az egyetemistákkal konzultál a pécsi önkormányzat, ezért kedden a városházán tartott fórumon a hallgatói önkormányzatok elnökei, képviselői számolhattak be tapasztalataikról, mondhatták el véleményüket. 

hirdetés

Néhány hete hirdetett konzultációt a pécsi középiskolásokkal a városban zajló, őket is érintő fejlesztésekről az önkormányzat, s akkor a diákok elmondták, fontosnak tartják, hogy fiatalok is elmondhassák a véleményüket, ezért kérdőíveket küldenek minden középiskolába a közeljövőben.

Kedden pedig már az egyetemistákkal ült tárgyalóasztalhoz a városvezetés.

Őri László alpolgármester elmondta, a legfontosabb cél a helyi gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés. Ez azonban képzett munkaerő nélkül szinte lehetetlen feladat, ezért van szükség van a piaci igényekre is reagáló korszerű és versenyképes tudást nyújtó egyetemi képzésre.

A Modern Városok Program keretében a kormány támogatásával megvalósuló 24 milliárdos egyetemi fejlesztést kivételes lehetőségnek nevezte, amely a városi fejlesztésekkel együtt évtizedekre meghatározza a város fejlődését.

– A legfontosabb célunk, hogy minél több jól képzett, nyelveket beszélő fiatalnak tudjunk itt Pécsett munkát adni – mondta Őri.

Felidézte, hogy már vannak biztató eredmények, mint például az ITSH pécsi bővítése, amely több száz informatikus fiatalnak biztosít már mai is jól fizető munkát a városban, de még van teendőnk bőven.  Az egyetemistákhoz fordulva az alpolgármester hozzátette, veletek közösen szeretnénk egy olyan várossá tenni Pécset, ahol érdemes tervezni, családot alapítani.

– Hiszünk abban, hogy a fiatalokkal való párbeszéd, a közös munka meghozza az eredményét- tette hozzá az alpolgármester.

pte konzultáció3
Őri Lászlónak és Csizi Péternek számoltak be gondjaikról az egyetem képviselői

Csizi Péter országgyűlési képviselő a közös megoldások szükségességét hangsúlyozta. Elmondta, a számos városi konzultáció során – uránvárosi, kertvárosi, Magasház – mindig a pécsiek segítségét kérték, hogy a rendelkezésre álló forrásokat mely területekre fordítsák.

A város most hiánypótló konzultációba kezd a fiatalabb generációval is, mivel eddig nem volt aktív kommunikáció, pedig a város lakosságának jelentős részét képezik.

A legfontosabb cél, hogy legyen a hallgató akár pécsi, akár nem, jól érezze magát Pécsett. Ezért is kérnek  minden pécsi egyetemistát, formáljanak véleményt a városról.

pte konzultáció2
Mindenki elmondhatta tapasztalatait

A köszöntőket követő fórumon a különféle karokról érkezett hallgatók tolmácsolták társaik észrevételeit és javaslatait. Számos helyen sarkalatos kérdés volt a külföldi hallgatókhoz való hozzáállás. Sokan elmondták, nehéz őket bevonni a közösségi életbe, elzárkóznak a programoktól. Másutt azonban pont ennek ellenkezőjéről számoltak be, a külföldiek szinte a honiaknál is aktívabbak minden tanórán kívüli tevékenységben.

Felvetődött a munkahelyteremtések problematikája. Hiszen miért maradjon a végzett diplomás fiatal Pécsen, ha nem tud elhelyezkedni, révén nincs szabad státusz? Hogyan lehet így helyben tartani a munkaerőt? – feszegették. Sokan említették, hogy jobban ki lehetne használni a város nyújtotta kulturális és természeti értékeket.