Már bontják a FEMA-t is

A Magasház mellett utolérte végzete az egykor szebb napokat látott kertvárosi bevásárlóközpontot is, ugyanis nemrég ténylegesen elkezdték bontani a FEMA-t. A bontásra kötelező határozatot a Baranya Megyei Kormányhivatal rendelte el még májusban.

hirdetés

Az 1991-ben átadott, akkoriban különlegesnek számító bevásárlóközpont már évek óta elhagyatottan állt, amikor három évvel ezelőtt leégett a tetőszerkezet egy része.

fema1 - g

Az épület többségi, német tulajdonosa engedélyek nélkül akarta lebontani az áruházat, de a magyar kisebbségi üzlettulajdonosok nem adták áldásukat erre, így hosszas jogi pereskedés indult a két fél között.

fema (4)

A májusban kiadott bontási határozat szerint a jogerőre emelkedéstől számított hat hónapon belül meg kellett kezdeni a bontási munkálatokat.

fema (15)

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő elmondta, a közelmúltban lezajlott Kertváros Konzultáció során jogos igényként merült fel az itt élőkben, hogy ezt a romhalmazt el kell takarítani.

fema (11)

– Forgalmas útvonal mellett fekszik az épület, Pécs határában, így a délről érkezőket egy lerobbant, pusztulóban lévő ingatlan fogadta, ami jelentősen rombolta a városképet is, ennek vetnek véget a munkagépek – fogalmazott a politikus. – A jogos igénynek eleget téve indult el ugyanis a bontás néhány napja, ráadásul annak is elejét lehet venni, hogy valaki veszélybe kerüljön, hiszen az épület életveszélyes.

Az elmúlt évek során egyébként számos határozat született ebben az ügyben. 2013 júliusa és 2015 márciusa között az ingatlanon bontási tevékenység csak a korábbi tűzeset következtében előállt veszélyhelyzet elhárítása érdekében zajlott. A hatóság 2015. március 31. napján kelt határozatával kötelezte a társasház tulajdonosi közösségét – a határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül – az instabil állapotú betonrészek, falszerkezetek, acéltartók és oszlopok kézi bontási technológiával történő eltávolítására. A bontással megbízott kivitelező 2015. augusztus 3. napján érkezett bejelentésében tájékoztatta a Baranya Megyei Kormányhivatalt a munkák elkészültéről.

Az első fokú építésfelügyeletei hatóság az idei év elején az épülettel kapcsolatban újabb (úgynevezett jókarbantartási) eljárást folytatott le. Ennek eredményeként a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya 2016. május 5. napján kelt döntésében elrendelte társasház áruház megjelölésű építmény bontását. A bontás elvégzésére 6 hónapos határidővel egyetemlegesen kötelezte a tulajdonosokat. A kötelező határozat 2016. június 9. napján jogerőre emelkedett. Ennek megfelelően a határozatban foglalt kötelezettség teljesítési határnapja 2016. december 9-e.