Már érkezik az emelt nyugdíj!

Január 16-ától megkezdődött a nyugdíjak postai kézbesítése, az érintettek már az emelt összeget kapják kézhez. Baranyában majdnem minden harmadik polgár kap nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást.

hirdetés

A KSH adatai szerint Baranya lakosainak csaknem 30 százaléka részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, azaz majdnem minden harmadik baranyait érint az idei nyugdíjemelés.

Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, január 16-ától kezdik meg a postások az idei első havi nyugdíjak kézbesítését. Rétvári Bence államtitkár a közelmúltban elmondta: idén tavalyhoz képest 3 százalékkal magasabb nyugdíjat utalnak át, úgy számoltak, hogy ennyi lesz az infláció 2018-ban. Ez azt jelenti, hogy átlagosan bő négyezer forinttal érkezik több az érintettek számára havonta, mint tavaly.

Az államtitkár kifejtette: a megemelt nyugdíjak 2,7 millió ember számára jelentenek jó hírt, közte mintegy 2 millióan vannak az öregségi nyugdíjasok. Emellett érinti a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, többek között az árvaellátásban, a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban, az özvegyi járadékban, rokkantsági ellátásban, baleseti járadékban részesülőket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly év végén egy különleges ellátást is kaptak az érintettek, ez volt a nyugdíjprémium, ilyet korábban Magyarországon még soha nem fizettek. A szakminisztérium közlése szerint a 2018-as költségvetésben is szerepel erre a célra 32 milliárd forint, amit idén fizetnek ki a nyugdíjasoknak, ha a gazdaság teljesítménye ismét megfelelő mértékű lesz. Ezen kívül, mint az ismert, tavaly a nyugdíjasok 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt is kaptak.

A szaktárca azt is közölte, januártól még egy változás lépett életbe: a nyugdíj mellé havi 50 ezer forint pluszjuttatást kapnak azok, akik legalább 20 éven keresztül otthon ápolták tartósan beteg gyermeküket.

hirdetés