Már Hoppál Péter szerint sem lenne jó ötlet a bodai atomtemető

Ilyen lesz a világ 800 méterrel Boda alatt?

Pár nappal azután, hogy az Átlátszó oknyomozó anyagot közölt a radioaktívhulladék-tárolókkal érintett baranyai települések és a kormány megromló viszonyáról, Hoppál Péter levélben kérte az illetékes államtitkártól új helyszínek felkutatását.

Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő tegnap este Facebookon osztotta meg azt a levelet, amelyet a tervezett bodai atomtemető kapcsán írt az illetékes államtitkárnak. A képviselő azt kéri, hogy a kormány keressen más, alternatív, Baranyán kívüli helyszínt. A kérést azzal indokolja, hogy sok itt élő ember kereste meg őt ezzel kapcsolatban az utóbbi időszakban.

Nem elvitatva a jelentős számú lakossági jelzést, azért eléggé érdekes a levél időzítése, tekintettel arra, hogy két nappal korábban, az atlatszo.hu közölt oknyomozó anyagot a témakörben. Abban egyfelől a Tolna megyei Bátaapáti polgármestere beszélt arról, hogyan romlott meg a település és a kormány viszonya, miután náluk korábban radioaktívhulladék-tároló épült, másrészt a Boda mellé tervezett atomtemető kapcsán felmerülő aggályokat járták körbe.

Arról nem is beszélve, hogy idén szeptemberben még ellenzéki képviselők szólították fel Hoppált, hogy járjon közben a kormánynál ebben az ügyben, ám akkor még nem volt foganatja a kérésnek. Persze lehet, hogy azóta szaporodtak meg a lakossági jelzések.

Az viszont biztos, hogy most már a fideszes országgyűlési képviselő is arra hajlik, hogy ne Baranya megyében alakítsák ki az atomtemetőt. Az Átlátszó cikke tehát (részben) célba ért. Igaz, sokak szerint Magyarországon sehol sem lenne szabad végleges radioaktívhulladék-tárolót létesíteni, azért Baranyából nézve már ez is egy lépésnek látszik előrefelé.

Hirdetés