Egymilliárdos értéket termelnek

Nemcsak a város parkjait, utcáit, járdáit teszik rendbe, hanem többek között önkormányzati bérlakásokat újítanak fel, varrodai munkákat is végeznek a pécsi közfoglalkoztatottak. A mintegy 770 embert magában foglaló rendszer újdonsága, hogy nemcsak a belvárosban, de már Kertvárosban is iroda fogadja a munkát keresőket.

hirdetés

Minden egyes évben 1 milliárd forintot spórol meg a pécsi önkormányzat azzal, hogy jelentős számban tud közfoglalkoztatottakat hadra fogni. Ma pedig mintegy 770-en dolgoznak városszerte többek között bérlakások rendbe tételén, közterületeken vagy éppen varrodában, irodákban. Még tíz százalékkal bővíthető a szám, s az ígéretek szerint mindenki talál számára vonzó lehetőséget – már amennyiben regisztrált álláskereső.

közfoglalkoztatottak irodája, kertváros8

Végzettségtől függően a havi bér bruttó 79 ezer forinttól 111 ezer forintig terjedhet, ami gyerekszámtól függően akár nettó jövedelem is lehet. A kereset nagyban függ, hogy az illető milyen végzettséggel rendelkezik, hogy alkalmas-e és vállalja-e a munkavezetői feladatokat.

Korábban csak a Perczel utcában működött olyan iroda, ahol jelentkezni lehetett, most már a Jókai u. 42. alatt tehető meg, Kertvárosban pedig a minap nyílt egy többszintes épületben hasonló. Csizi Péter országgyűlési képviselő azt mondta, ez könnyebbséget jelent a dolgozóknak, mert nem kell bemenniük minden reggel a belvárosba. Egyben látványosabb eredményeket láthatnak a Kertvárosban élők, ugyanis új brigádok állnak munkába a környéken.

közfoglalkoztatottak irodája, kertváros9

Őri László alpolgármester hozzátette, folyamatban van a Hősök terén egy újabb iroda kialakítása is, amit jelenleg a terület újonnan felvett közfoglalkoztatottai újítanak fel – hasonlóan a Csontváry utcai irodához. Ugyanígy dolgoznak egy uránvárosi iroda megnyitásán is.

– Ezek a városrészi irodák azért fontosak, mert így szervezettebb a munkafeladat kiosztása, ennek köszönhetően pedig mindenki személyre szabottabb feladatokat lát el, amelyeket precízebben végez – magyarázza Őri.

Táskákat is varrnak
Táskákat is varrnak

A közmunkások egyébként csak júliusban 1 millió négyzetméternyi területen kaszáltak, nyírták le a füvet és gondozták a közterületeket, ráadásul mindössze 15-en. Ez nettó 6 millió forintba került volna, ha nem a programon keresztül csinálják meg, hanem például külsős céggel.

[box title=”Hajléktalanok is dolgoznak, cégeket is várnak – kerítést nem építenek” box_color=”#4c8146″]A közmunkaprogramba már fedél nélkül élőket is bevontak; ők a kertvárosi iroda földszintjén varrodai munkákat végeznek el. Több vidéki településen cégek is érdeklődnek a közmunkások iránt, hiszen szívesen élnének a foglalkoztatás lehetőségével. Csizi Péter kérdésünkre elmondta, Pécsen egyelőre tisztán közösségi célok teljesülnek segítségükkel. Arra is rákérdeztünk, hogy pécsi közmunkások részt vesznek-e a szerb határnál megépülő kerítés építésében, de ilyen tervről az országgyűlési képviselő nem tud.[/box]