Már most is százak fotózzák a Kolosszust

Sforza ló, kolosszus 026

hirdetés

Csütörtökön délre már minden testrésze a helyére került Leonardo lovának a Széchenyi téren. Az összeállítást végző olasz szakik még szerdán este is dolgoztak, csütörtökön reggeltől pedig felpörgött a munka. Az alkotást pécsiek százai fotózták, a téren megállt az élet.

Sforza ló, kolosszus 025

– Ez hatalmas, a képek alapján nem is gondoltam, hogy ekkora lesz. Remélem hamarosan teljesen elkészül – mondta egy középkorú hölgy barátjának. Ők lelkesen fotózták okostelefonjukkal az áprilisban nyíló, Európában így egyben még sehol be nem mutatott Leonardo-kiállítás egyik látványosságát.

Sforza ló, kolosszus 011

A lángelme által tervezett alkotást kedd óta építik a főtéren. Szerdán már állt a ló teste, csütörtökön reggel pedig a fejét helyezték fel a nyakára egy hatalmas emelődaru segítségével; délre a farka és a bal első lába is a helyén volt már. Az összeállítást olasz szakemberek végezték.

Sforza ló, kolosszus 023

A Széchenyi téren közben szó szerint megállt az élet, százak figyelték a műveletet, miközben szinte mindenki fotózott, videózott, képeket küldött telefonjáról.

Sforza ló, kolosszus 008

Többen felvetették, vajon meddig áll a szobor a főtéren, sokan nem tudták azt sem, mi az alkotás elhelyezésének oka, mások a pontos helyét nem értették. Nos, a ló októberig jelenlegi helyén marad, ugyanis ez a gigantikus szobor hívogatja a pécsieket és az ide érkező hazai és külföldi turistákat a Leonardo da Vinci találmányait felvonultató tárlatra, amely április közepén nyílik a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban 1500 négyzetméteren.

Sforza ló, kolosszus 018

A szobor azért áll ott ahol, mert a Széchenyi tér központi része körül vezető út a legstabilabb, ez a terület kamionokat, csuklós buszokat is simán kibír, míg a tér többi részét nem ilyen célokra tervezték.

A pécsi szállásadók, vendéglátósok már most készülnek a ló és a kiállítás generálta forgalomra.