Már most kapkodják a balatoni szállásokat

Ha a foglalásokat nézzük, nem néz rossz szezon elé a balatoni nyár, már vannak olyan szállodák, ahol csak pár szabad szoba van a főszezonban. A pécsiek által leginkább kedvelt déli parton nem árt már most szállást foglalni, ha valaki biztosra akar menni.

hirdetés

A közelmúltban mutattuk be, melyek lehetnek a pécsiek legkedveltebb célpontjai, ha valaki külföldi utazást tervez, most pedig a belföldi lehetőségek között szemezgettünk. Sok pécsi a közeli Orfűt választja, ha csobbanni akar egyet, itt azonban a közelség miatt a legtöbben nem foglalnak szállást, vagy éppen van egy kis faházuk, nyaralójuk.

A másik kézenfekvő lehetőség a Balaton. Bár Fenyvestől Szemesig sok pécsinek, baranyainak van víkendháza a magyar tenger valamelyik településén, sokan ezt nem tehetik meg, így ha nyaralni mennek, valamilyen szállásra van szükségük. Körülnéztük a legnépszerűbb szállásfoglalási oldalakon, milyen lehetőségek közül is választhat egy négytagú család (két kiskorú gyermekkel).

hotel
Egyre kevesebb a szabad balatoni szoba

Elsőként a Balaton fővárosát (bár lehet, hogy ezen a kitételen megsértődnek a fürediek vagy a keszthelyiek), Siófokot néztük meg. Az első meglepetés nem is az árak terén ért minket (összességében csak minimális emelkedést tapasztaltunk tavalyhoz képest), hanem a szabad szobák terén.

Sok helyen ugyanis most, áprilisban már az fogadott, hogy csak egy-két szabad szoba van, de voltak olyan szállodák, ahol már most teltházat találtunk a júliusi főszezonra. Ez egyébként nem meglepő: tavaly is voltak olyan jelzések, hogy július közepétől augusztus közepéig szinte már lehetetlen volt megfelelő szállást találni a déli parton.

Az árak változatosak: háromcsillagos szállodában, reggelivel 6 éjszakát egy négytagú család 250-380 ezer forintból tölthet el Siófokon. Nem árt ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a szállodák minőségétől, elhelyezkedésétől függően igen nagy lehet az árak között a szórás, találtunk ennél jóval drágább helyet is.

balatoninyar
Sokan indulnak nyáron a tó partjára

Ha valaki olcsóbb szállást keres, jó megoldás lehet az apartman, ilyet már 100 ezer forint alatt is találtunk, igaz, nem Siófok központjában. Ugyanakkor a sietség itt sem árt: sok helyen már alig volt szabad hely. Ami érdekes, hogy a Siófoknál kisebb helyek (például Balatonszárszó, Szemes, Lelle) nem feltétlenül olcsóbbak, viszont mégis népszerűek a kisvárosok, községek, itt ugyanis még jobban kezelhető a főszezoni tömeg.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy az árak a főszezonban jóval magasabbak: ha szerencsénk van, és éppen jó az idő, júniusban például kedvezőbb áron lehet emlékezetes a nyaralás.