70 milliót engedtek el. Vagy nem.

500 millió forintos lakbérhátralékból 70 millió behajthatatlan volt, ezért a minap ezt az összeget kénytelen volt törölni az önkormányzat. 2007-ből örökölt ügyekről van szó, de a városházán állítják, már új szelek fújnak.

hirdetés

– Vajon, ha egy banknál még ma is számon tartják a 2005-ből származó ötezer forintos hiteltartozásomat, akkor hogyan lehetséges az, hogy az önkormányzat nullára írja le egyes bérlők adósságát? – vetette fel K. László Gábor. A férfi ugyanis az adott banknál csak azután tudott számlát nyitni, hogy rendezte majd’ egy évtizedes adósságát.

Az önkormányzat a közelmúltban ugyanis úgy döntött, hogy 70 millió forintnyi behajthatatlan tartozást elenged, töröl a rendszeréből. Gábor azt kifogásolja, hogy miközben elengedik a bérlő tartozását, addig ugyanaz a személy más jogcímen önkormányzati, állami támogatást is felvehet, és akkor már senki nem kérdezi meg tőle: volt-e adóssága az önkormányzattal szemben?

lakbér

Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke szerint azonban ez korántsem ilyen egyszerű.

– Akiknek az adóssága behajthatatlan volt, azokat vagy már kilakoltattuk, vagy elhunytak és jogutódja sem volt a tartozásoknak – mondta. – A bérlők számára elég nagy szankciót jelent az, hogy kikerülnek az önkormányzati bérlakásrendszerből.

Véleménye szerint Gábor logikája azért nem stimmel, mert – az ő eseténél maradva – neki sem minden bank mondott nemet, csupán az, ahol tartozása volt. E szerint az önkormányzat sem tehetné meg azt, hogy teljesen kizárja az adósokat más, önkormányzati alrendszerekből, vagy éppen a munkaügyi központ szolgáltatásaiból.

A leírt tartozások öt éve lejártak, 2007 előttről származnak. A 2009-ben felállt városvezetés örökölt helyzettel találkozott: rengeteg bérlőjük volt, akik már akkorra nagyon sok adósságot halmoztak fel, s mivel nem tehetnek ki mindenkit az utcára, ezért megoldást kerestek.

– Idén indul el az a követeléskezelő rendszer, ami az önkormányzati szolgáltatókat egyesíti, amivel közösen tudják kezelni a különböző cégeknél meglévő tartozásokat – mondta Moór Eszter. – A cél ugyanis az, hogyha már tartoznak is, akkor se lehetetlenüljenek el az adósok, és a jelenlegi fogyasztásuk mellett valamennyit az adósságból is törlesszenek. Ehhez tudni kell azt is, hogy milyen a meglévő szociális és jövedelmi helyzetük, mekkora terhet bírnak el.

Ha kiderül, hogy valaki nem tudja a nagyobb, összkomfortos lakás rezsijét kifizetni, akkor kisebb, más komfortfokozatú otthonba helyezhetik át.

 • Páfrány

  Teljesen egyetértek / Egyszerű! / véleményével.

 • Egyszerűl!

  Szerintem ez nem fer azokkal szembe akik becsületesen fizetnek mindent. Nem beszélve arról, hogy fel emeleték a bérleti díjat 300%.
  És ezért a pénzért semmit sem adnak a lakáson kívül. Ha lakásban valami elromlik a lakónak kel saját pénzéből megjavíttatni! Ha az önkormányzathoz fordul és problémája van azt mondják nincs rá pénz. Vajon hová megy a bevétel? Lehet hogy egy magán albérlet olcsóbban lenne!

 • Pécsi

  Miért várta meg az önkormányzat, amig egy egy lakó több ezer forintos tartozást halmoiz fel? Miért nem lépett? Rossz gazda módjára viselkedtek, hiszen nem a sajátjuk, hanem a közé.

 • Esztike,

  ne hantázz, a bankoknak van BAR listájuk! ” Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) – egy olyan negatív adóslista, melyet a pénzintézetek közösen tartanak fenn, hogy kiszűrjék a megbízhatatlan adósokat, valamint azokat, akik csalást vagy bűncselekményt követnek el a pénzintézetek kárára. Ehhez a listához az összes pénzintézet hozzáfér, mivel mindegyikük alapvető érdeke, hogy hiteligénylésnél az összes szereplő státuszát megvizsgálják a KHR-ben.”

  Az önkormányzat is beszélhetne saját magával, és a tartozásokat levonhatná a rendkívüli meg ki tudja milyen segélyekből. De persze egyszerűbb a helyi adókkal nyúzni a polgárokat a nemfizető bérlők helyett.