Már nem hiánycikk a kréta, a papír

Már nincs olyan gond, hogy nem kapnak az iskolák krétát vagy WC-papírt, a Pécsi Tankerületi Központnak nincs tartozása, és a rendszer is átalakult – az elmúlt időszak munkájáról számoltak be kedden.

hirdetés

Több a költségvetése, mint egy járási székhely kisvárosnak (12,5 milliárd forint), több diák oktatásáról gondoskodik (egészen pontosan 17.765 tanulóról), mint számos baranyai város lakossága – ezek az adatok is kiderültek abból az összegzésből, amelyet kedden a Pécsi Tankerületi Központ tartott.

Szeptemberben 67 első osztályt sikerült indítani, az átlagos osztálylétszám 21 fő, ami jónak mondható, főleg, ha tudjuk, hogy az ország más tájain van, ahol csak 6-8 elsős jött össze nem egy osztályban.

Korábban gyakran lehetett arról hallani, hogy nem érkezik meg a kréta, a fénymásolópapír vagy éppen a WC-papír az iskolákba, de mára ezek a problémák megszűntek. Mint Páva Péter tankerületi igazgató kiemelte, a központ fizetőképessége helyreállt, tartozása nincs, így természetesen a beszállító vállalkozások bizalma is visszatért.

Megváltozott ugyanakkor a rendszer is, a nagy iskolaközpontok önálló iskolákká váltak, a költségvetés tervezése pedig az intézményvezetőkkel együtt történik. A jelen levő iskolaigazgatók, Cselikné Juhász Ildikó, a pécsi belvárosi iskola és Ulrich Magdolna, az ANK vezetője azt is hangsúlyozta, sokkal rugalmasabb a pénzügyi rendszer, jobban átláthatóbb és így könnyebb előre tervezni – ezért sincsenek már zavarok például a kréta- vagy a papírbeszerzés terén.

Cselikné Juhász Ildikó elmondta, kifejezetten jónak tartja, hogy az iskolák saját bevételeinek (ha például kiadják a tornatermet tanórák után, a szabad időben) 50 százaléka náluk marad, mert ebből további fejlesztésekre tudnak költeni.

Persze nem csak ebből zajlik fejlesztés. Páva Péter kiemelte, számos komoly iskolakorszerűsítés indulhat el a közeljövőben Pécsett és a környéken (ezekről korábban itt, itt és itt írtunk). Uniós és kormányzati támogatásokkal együtt a Pécsi Tankerületi Központ csaknem 4,5 milliárd forintból tud bővítéseket, modernizációkat végrehajtani, ezek a beruházások szinte valamennyi intézményt érintik.