Már nem olyan magas a Magasház

Emeletről emeletre haladtak

Eltűnik a 23. emelet, közben már kezdődik a 22. szint bontása is. A Magasház egyre csak fogyatkozik, már kétezer tonnával „könnyebb”. Ha a munkálatok továbbra is az ütemtervnek megfelelően zajlanak, akkor év végére búcsút mondhatunk a Pécset hosszú évtizedekig elcsúfító szellemháznak.

hirdetés

Folyamatos a munka március vége óta Kelet-Közép-Európa legnagyobb lakatlan épületén, a bontási munkálatok eredménye szemmel látható az egyre fogyatkozó szellemházon. A bontást kivitelező Strabag MML Kft. – Land Bau Kft. alkotta konzorciumtól megtudtuk, a munkások jelenleg az épület 23. emeletének bontását fejezik be, a kibontott pilléreket, a födémelemeket és a vaskos monolitfalakat a május 22-i hétvégére már el is tüntetik.

Tűnnek el az emeletek
Tűnnek el az emeletek

A 23. emelet szerkezetmaradványainak leadásával és a kitermelt törmelék folyamatos elszállításával egy időben pedig már a 22. emeletre építik át a ház külsején látható, Magyarországon eddig nem használt fekete védőpalánk fogadószerkezeteit. Ez a speciális palánk megakadályozza a bontási törmelék lehullását, valamint csökkenti a környező házak és területek por- és zajterhelését. A porterhelést egyébként a kivitelezők vízporlasztással is csökkentik.

A pillérek már nem sokáig állnak itt
A pillérek már nem sokáig állnak itt

A munkálatok tehát a 23. emeletről átköltöznek a 22. emeletre, a szinten már javában folyik a belső válaszfalak kibontása. Ha ez megtörtént, ezen az emeleten is belevághatnak a pillérek és a födém eltávolításába.

Következik a 22. emelet
Következik a 22. emelet

Kérdésünkre, hogy a bontás során eddig ütköztek-e nem várt akadályokba, a konzorciumtól azt a választ adták, hogy a munkálatok eddig az előre eltervezett menetrend szerint zajlanak, a munka ütemezését – és így az év végén esedékes határidőt is – tartják a kivitelezők.

A bontás március 25-i kezdete óta hozzávetőlegesen 100 teherautónyi – azaz 2 ezer tonna – kibontott vasbetont szállítottak már el az épület lábától.