Már nem “száradnak ki” az elektromos autók Pécsett

Immár önkormányzati területen is működik elektromosautó-töltő, a tervek szerint a közeljövőben ezek száma ugrásszerűen gyarapodhat. Ahogy e-autóból is egyre többet láthatunk már Pécs-szerte.

Fura, eddig talán sokak által nem is ismert közlekedési táblák fogadják azokat, akik a Nagy Lajos király útjáról a Centrum-parkolóba hajtanának be vagy éppen a parkolóban forgolódnak: azt mutatják, itt lehet elektromos autókat tölteni.

Decsi István alpolgármester elmondta, a töltő már működik, nyilvános, bárki számára hozzáférhető. Egyszerre két autó villámtöltésére alkalmas az állomás, ráadásul ingyenesen, a számlát az önkormányzat fizeti (egyébként hasonló a helyzet a többi magyar városban is).

A Centrum-parkolóban is tölthetőek az e-kocsik

Eddig Pécsett önkormányzati területen nem volt elektromos autók számára töltőállomás, korábban a Fordan Hotel zárt parkolójában a szállóvendégek vagy a bárban fogyasztók tölthették kocsijukat, illetve a Nissan Zsolnay Vilmos úti szalonjában volt töltő bizonyos típusokra.

Decsi Istvántól megtudtuk, a közeljövőben még számos helyszínen hoznak létre e-töltőállomást, hiszen a város Jedlik Ányos Programban további tíz állomás elhelyezéséhez nyert lehetőséget, így például lesz ilyen egység a klinikáknál, a Nevelési Központnál, a Lauber Dezső Sportcsarnoknál, a Kodály Központnál, a Zsolnay-negyednél és az állatkertnél is (az összes helyszínt lásd térképünkön).

Emellett a Zöld Város Program keretében megvalósuló beruházások szintén tartalmaznak e-töltőállomást, így kialakítanak ilyen egységet Tüskésréten, Uránvárosban és a Ferencesek utcája végén is.

Egyre több lesz belőlük

Ezekre valószínűleg nagyobb lesz az igény, hiszen Pécsett is egyre többször látunk zöld rendszámos autókat az utakon. A Magyar Elektromobilitás Szövetség tavaly őszi adatai szerint az országban ezerre nőtt a elektromos kocsik száma az egy évvel korábbi 300-ról, és a fejlődés továbbra is dinamikus. A kormány célja, hogy 2020-ra 50 ezerre növekedjen az elektromos autók száma.