Pécs mellett már élesítik az új fix traffit

Jól összehangolták a rendszert

A Pécs és Kozármisleny közötti 57-es út egyik szakaszán már felszerelték  az egyik olyan modern sebességmérő-készüléket, amelyből többet is hadrendbe állíthatnak Baranyában a közeljövőben.

hirdetés

Folynak az előkészületei annak az okos traffipaxnak  – kevésbé közkeletű nevén komplex közlekedési ellenőrzési pontnak – az üzembe helyezésére, amelynek tartókonzuljait a Pécs és Kozármislenyt összekötő főút egy szakaszán már felszerelték. Bár a tesztüzem sem kezdődött még el, az alatt az idő alatt bírságra szerencsére nem kell számítani, ugyanakkor meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy mostantól a szabályokat szigorúan betartva kell közlekednünk az érintett részen.

traffipax kozármislenynél4

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint  az ország nyolc másik részén beüzemeltek már a modern berendezésekből. Az eszközök sok mindenre képesek: mérik a sebességtúllépést, valamint automatikus rendszámfelismerést és forgalomszámlálást végeznek, de képesek torlódások észlelésére is, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészet számára is.

A tervek szerint több fix, rögzített sebességmérő-készüléket telepítenek Baranya megyébe. A Forensis Autóklub által megszellőztetett információk alapján Pécsen a Zsolnay V. út és a Schroll J. út kereszteződésében találkozhatunk majd egy ilyen eszközzel, de Mecseknádasdon a 6-os út Jókai u. 8. szám alatti szakaszán, a 66-os út sásdi belterületi részén (Szent Imre u. 13.), Szigetvár környékén pedig két helyen is, a 6-os és a 67-es út egy-egy szakaszán is belefuthatunk egy csodamasinába.

traffipax kozármislenynél1

A műszerre figyelmeztető tábla Kozármisleny előtt nem éppen idejekorán hívja fel az autósok figyelmét a sebesség-ellenőrzésre, hiszen csak alig pár méterrel a készülék előtt jelzi, hogy eszköz mérni fog a közelben.

Akik szeretnék megelőzni az utólagos bosszúságokat, azok előzetesen tájékozódhatnak a TraffiHunter internetes oldalán, ahol folyamatosan bővülő térképen mutatják meg, hogy hová telepítettek (fix- vagy mozgó) traffipaxokat. A lista azonban még korántsem teljes, viszont bárki bővítheti a mindhárom okostelefonos rendszerre letölthető alkalmazással.