Már tavasszal is előbújhat belőlünk a fesztivállat

Ha már hiányzik a karszalagos csápolás valamilyen ütős koncertre, vagy a többnapos kulturális elfoglaltság finom borokkal és sörökkel, akkor jó hírünk van: nem kell nyárig várni a fesztiválokra. Összegyűjtöttük a legjobban hangzó minifesztiválokat, programokat és izgalmas szabadidős elfoglaltságokat júniusig bezárólag. Csemegézzen velünk!

hirdetés

Pécsi Egyetemi Napok

Mikor? Április 28-30.

Az idei PEN-nek igazán különleges apropója van, hiszen a Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumát ünnepli idén. Április 28-án három napra újra csápolhatunk a Zsolnay Kulturális Negyedben, a programlista egyelőre nem hivatalos, így csak leshetjük a PEN hivatalos Facebook-oldalát a további részletekért.

Mert nálunk éjjel sem áll meg az élet


Bor, Mámor, Pécs & Fűszerünnep

Mikor? Május 4-7.

A 2014 óta töretlen népszerűségnek örvendő Bor, Mámor Pécs idén május 4-7. között a Széchenyi téren zajlik, különlegessége, hogy déli szomszédaink gazdag gasztronómiai kínálatának legjava is megjelenik. A programokat kiegészíti a hagyományos Fűszerünnep, a néhány nap alatt pedig a legjobb borászatokból, sajtokból, pálinkákból, kézműves termékekből vásárolhatunk és kóstolhatunk! Az idei fesztivál is az előzőek hagyományából merít: a gazdag gasztronómiai választékot igényes könnyű- és világzenei koncertek teszik még színesebbé.


Minifesztiválok a Nick-udvarban

Mikor? Április, május

A Művész Presszó és a Balkán Bisztró szerelemgyerekeként népszerű Egylet számára új fejezet kezdődik. A sörökért felelős társaság március, április magasában elköltözik a Ferencesek utcájából a Széchenyi tér 17. szám alá, és Bazár néven folytatja majd útját. A fő irányvonal továbbra is a kézműves sör lesz, ennek jegyében a tulajdonosok minifesztiválokat is szerveznek majd áprilisban a Nick-udvarban. A borkóstolókhoz hasonlatos hétvégéken közel fél tucat kézműves sörösbódé italaiból kóstolhatunk majd, és kérdezgethetjük a profikat a sörfőzés rejtelmeiről. Több tematikus minifesztiválra is számíthatunk áprilisban és májusban, a szervezők egy-egy hétvégét a különleges sajtoknak, kézműves portékáknak és pékek különböző készítményeinek szentelnek majd.


Zsolnay Piknik

Mikor? Május 19-21.

Szabadtéri kulturális csemegékre készülhetnek a Zsolnay Kulturális Negyed látogatói május 19-21. között, ugyanis a Zsolnay Pikniken hangulatos programok, koncertek, piknikpokrócos ejtőzések és sok finomság várják a látogatókat! A fűben heverészés mellett a kulisszák mögé is bepillanthatunk, szakavatott kísérők segítségével járhatjuk be a negyed rejtett zugait.

ZsolnayPiknik01


Pünkösdi Nyitott Pincék Palkonyán

Mikor? Június 4-5.

Nem csak a sör, a bor szerelmesei sem maradnak program nélkül tavasszal. Ismét lesz Palkonyai Nyitott Pincék, ahol kitűnő borokat kóstolhatunk, műemlék pincékben, a pünkösd jegyében! A szokásos módon a kóstoló pohár ára 2200 forint lesz, a pincék pedig június 4-5-én 12.00 órától 20.00 óráig tartanak nyitva. A borozgatás mellett délután a „Palkonyai Portéka” kirakodóvásáron is böngészhetünk a Malom Parkban. A büfékben grillételek, frissensültek, rétes és számos finomság csillapítja az éhséget.


Kezdődik a Busójárás Mohácson!

Mikor? Február 23-28.

Több mint 1200 busó és közel 100 ezer látogató  érkezik a Duna-parti városba február 23-án. Majdnem nyolcvan programmal várják hat nap alatt a Mohácsra látogatókat. Bár a télűzés csütörtökön kezdődik, az egyik leglátogatottabb a vasárnapi busófelvonulás, ami délután fél kettőkor kezdődik. A máglyát hat órakor gyújtják meg és égetik el a telet szimbolizáló koporsót. Aki viszont nem csupán a hangoskodó maszkosokat tekintené meg, azt idén jóval nagyobb “Gasztrokerengő” is várja a Jókai utcában, itt az élelmiszerárusok kapnak helyet. A busójárás zárónapja kedden lesz, amikor szinte megismétlődik a vasárnapi programsorozat annyi különbséggel, hogy ilyenkor már kevesebb turista fordul meg a városban. De ugyanúgy tartanak busófelvonulást délután háromtól és máglyaégetést is hat órától.