420 új munkahelyet hoz létre Pécsen a Harman

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég – jelentették be csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Harman Pécsett építi fel következő gyárát. 64 európai és hazai helyszín közül választották az amerikaiak Pécset, itt kapták ugyanis a legjobb infrastruktúrát és Pécs hozta a legtöbb anyagi áldozatot is, hogy megszerezzék a céget.

hirdetés
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wBbc-93JcJE&feature=youtu.be” width=”650″]

 

64 európai és hazai város közül, hosszas mérlegelés után Pécset választotta az amerikai multicég, a professzionális minőségű audiotechnikát gyártó Harman – hangzott el csütörtökön a Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. – Pécs volt ugyanis az a város, amely nem kevés pénzzel, mintegy 150 millió forinttal és a legfejlettebb infrastruktúrával támogatta meg a Harman befektetését.

A Harman egyik csúcskategóriás asztali hangsugárzó szettje
A Harman egyik csúcskategóriás asztali hangsugárzó szettje

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar kormány további 750 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül.

Pécs polgármestere azt mondta lapunknak, 20 éve történt utoljára, hogy ilyen komoly cég érkezett a városba, ezért szerinte most történelmi pillanat érkezett el.

A Harman leendő gyártóhelye a kertvárosi Szilva utcában
A Harman leendő gyártóhelye a kertvárosi Szilva utcában – Fotó: MTI

– Gazdasági áttörést ért el Pécs, új korszakot nyitottunk. Pécs most felkerült Európa és a világ gazdasági térképére – hangsúlyozta Páva Zsolt, aki hozzátette, több száz új pécsi munkahelyet jelent az USA-ból érkező cég.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette: a magyar-amerikai kereskedelmi viszony kiemelkedően fontos az Egyesült Államoknak. “Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk magyarországi partnereinkkel e viszony további erősítésén” – mondta.

Hozzátette, Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon. “Ezért is hirdetjük, hogy szükség van az átláthatóságra, és arra, hogy konzultáljanak az üzleti közösséggel az őket érintő szabályozásról. A cégeknek, amikor elkészítik üzleti terveiket, biztosnak kell lenniük abban, hogy az érvényben lévő szabályok nem változnak meg egyik napról a másikra úgy, hogy nem konzultáltak velük. Az üzleti környezet állandósága több befektetést eredményez” – fogalmazott az amerikai nagykövet a sajtótájékoztatón.

A pécsi beruházással meghaladja a 2000 főt a Harman magyarországi foglalkoztatottjainak a száma. Az amerikai vállalat hangtechnikai berendezései megtalálhatóak számos luxusautóban; a Harman beszállítója többek között olyan prémium gyártóknak, mint az Audi, a BMW, a Mercedes, a Porsche vagy a Land Rover.

[box title=”Júliusban indul a gyár”]

A Harman Professional júliusra tervezi a gyártás elindítását Pécsen: a gyártáshoz szükséges alapanyagokat megrendelték, folyamatban van a 420 dolgozó kiválasztása, a három és fél milliárd forintos barnamezős beruházást az Elcoteq egykori üzemében valósítják meg – nyilatkozta az MTI-nek a cég ügyvezetője, Preiszlerné Schweighardt Erzsébet.

A pécsi gyár első körben kihangosításhoz szükséges keverőpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyárt majd, ezért elsősorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat kívánnak alkalmazni, hiszen nagyon fontos a keverőpultok tesztelése és megfelelő beállítása.  A jövőben a keverőpultok fejlesztése és egy beszerző központ is Pécsre települhet.   A magasan kvalifikált szakemberek mellett további 280-300, a gyártásban résztvevő dolgozót keresnek.  A júniusban záruló 2015-ös üzleti évben 200 milliárd fölötti árbevételt várnak.

Érdekesség, hogy Barack Obama amerikai elnök mindkét beiktatását, a Grammy-díj és Oscar-díj kiosztókat, az összes olimpiát a Harman hangosította, de együttműködnek az észak-amerikai profi kosárlabdaligával (NBA) és a nemzetközi labdarúgó szövetséggel (FIFA) is.   [/box]