Már több mint 3000 függőzár az új lakatfalon

Udvaros Dorottya felhelyezi lakatját a pécsi lakatfalra

Az új pécsi lakatfal átadásának második évfordulóján, immáron hagyományos módon felkerültek a POSZT idei versenydarabjainak lakatjai a sétatéri lakatfalra. A “lakatozós” hagyományhoz kapcsolódóan a POSZT díszvendége, jelen esetben Udvaros Dorottya színművész és a város polgármestere, Páva Zsolt is felrakott egy-egy lakatot a falra. Az eseményen közreműködtek a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola növendékei és Stenczer Béla, a POSZT ügyvezetője is.

hirdetés

Két éve Bodrogi Gyulával indult az a hagyomány, amelyet tavaly Huszti Péter, idén pedig Udvaros Dorottya színművésznő folytatott. Eszerint minden évben a városvezető és a POSZT aktuális díszvendége egy-egy lakatot helyez el a 2013-ban átadott sétatéri rácsos lakatfalon.

Udvaros Dorottya felhelyezi lakatját a pécsi lakatfalra
Udvaros Dorottya felhelyezi lakatját a pécsi lakatfalra

A hagyományhoz hozzátartozik, hogy a fesztivál versenydarabjainak címével ellátott lakatok is felkerülnek az erre a célra emelt acélépítményre. Idén ezt a munkát a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai végezték el, egy humoros műsor keretén belül.

Páva Zsolt polgármester beszédében felidézte: az új lakatfal felavatásakor, 2013-ban tradíciót indítottak el Bodrogi Gyulával, amelynek idén már a „harmadik szezonja” indult el. Hangsúlyozta, hogy a lakatozás hagyománya Pécsett már a ’80-as években elkezdődött, amelynek köszönhetően Pécs feltehetően világelső ebben az évek alatt trenddé vált városdíszítési játékban. Amikor Bodrogi Gyulával először raktak lakatot a falra, akkor még csupán 1600 függőzár lógott a rácsoszlopokon, ma azonban már – mondta a városvezető – 3173 lakat helyezkedik el rajta. A polgármester pedig hangot adott annak a reményének, hogy ez az exponenciális lakatgyarapodás a továbbiakban is ilyen ütemben fog haladni. Beszédének végén kiemelte, hogy a POSZT immáron harmadik éve fonódik már össze a lakatfallal, amelyet idén Udvaros Dorottya tisztelt meg saját lakatjával.

A lakatfal és a POSZT összefonódik
A lakatfal és a POSZT összefonódik

A színművésznő beszédében elmondta, meglepetésként érte a megtiszteltetés, hogy ő is elhelyezhetett egy lakatot Pécs híres lakatfalán. A művészetis diákok vicces műsorát felidézve elmondta, hogy az „utánpótlás” ilyen műsorai láttán úgy gondolja, hogy a színjátszásnak van jövője, van remény.

Az idei lakatok
Az idei lakatok

A lakatfal jelenségéről Udvaros Dorottya azt mondta, hogy jó ötletnek tartja, és úgy gondolja, hogy ha a turisták és a pécsiek már két városi rácsot is megtöltöttek lakatokkal, akkor már sikeres divatteremtő jelenségnek nevezhetjük. Miután a színésznő felhelyezte a díszlakatot, nevetve jegyezte meg, hogy mindenképp meg fogja jegyezni, hogy milyen lakatot tett és pontosan hova, hogy el tudja mondani, meg tudja mutatni másoknak is.