Vizsgálódik a civil pénzeket ellenőrző bizottság

Meghatározta ütemtervét a civil pénzeket vizsgáló bizottság. Csizmadia Péter, a testület vezetője szerint háromhetente tartanának üléseket, s minden évet külön vizsgálnák. A munka időigényes, ezért azt kérik majd a közgyűléstől, hogy szeptember végéig hosszabbítsa meg a grémium mandátumát.

hirdetés

Némi csúszással ugyan, de megkezdte tevékenységét a civil szervezetek támogatását vizsgáló bizottság. A négytagú testület feladata kideríteni, hogy az elmúlt ciklusban a szabályoknak megfelelően jutottak-e támogatáshoz az érintettek, s tisztáznia kell azt is, hogy indokoltak voltak-e a kifizetések, milyen módon és milyen szakmai javaslatok alapján ítélt meg támogatásokat a Kővári János által vezetett – s azóta megszüntetett – Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság.

– Elsősorban ezen bizottság által odaítélt támogatásokat fogjuk megvizsgálni, utána kerül sor a többi forrásból származó támogatások elemzésére. Az előbbi esetében is indokoltnak tartottuk a támogatások időbeli szétválasztását – mondta Csizmadia Péter, a vizsgálóbizottság elnöke.

A tervek szerint négy ülést tartanának a következő időszakban, s minden tanácskozáson egy év kerül terítékre, azaz ülésről ülésre haladnának évenként előre az időben.

– Ami a módszertant illeti, első körben felkértük a korábban a bizottság mellé rendelt referatúra akkori vezetőjét, hogy a pályázatok, támogatások és döntések előkészítésével kapcsolatos iratanyagot bocsássa a rendelkezésünkre: kik indultak a pályázatokon, kik voltak a nyertesek és vesztesek, s ugyanakkor magát a pályázati eljárások kivonatát is tanulmányozni szeretnénk – fogalmazott a politikus.

Emellett felkérték az ellenőrzési osztály vezetőjét is, tőle az elszámolások kivonatát kérik. Ez esetben arra kíváncsiak, hogy a támogatásokat milyen módon használták fel, konkrétan kinek a részére történtek kifizetések, kik lettek a haszonélvezők akkor, amikor elköltötték a pénzeket. Terveznek külső helyszínen tartandó bizottsági üléseket is, amelyek során meglátogatnának egy-egy civil szervezetet, hogy milyen módon működnek, megismernék azon projekteket, amelyek révén elnyerték a támogatásokat.

Mindezek ellenére Csizmadia Péter hozzátette, hogy elsődleges szándékuk szerint pozitív példákat szeretnének találni, annak megerősítését, hogy továbbra is töretlen a civil szervezetekbe vetett bizalom, hogy “ők tényleg fontos alkotóelemei Pécsnek és a pécsi közéletnek”.

Az ütemezés szerint két-háromhetente lenne ülés, ezáltal azt kérik majd a közgyűléstől, hogy a március végi határidő helyett szeptember 30-ig hosszabbítsák meg a testület mandátumát.