Márciusban is érdemes lesz felnézni a tv-toronyra!

Van hagyománya Pécsen a torony kivilágításának

Márciusban több fontos, jelentős ünnep- és világnap alkalmából is különleges fényekbe öltözik a város egyik legismertebb jelképe, a tv-torony!

hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy az országban egyedülálló módon a pécsi tv-torony tavaly augusztusban új, modern „fényruhát” kapott, melynek köszönhetően a torony azóta minden nap különböző színekben és színkombinációkban pompázik a város felett.

Nemzeti ünnepeken jó felnézni a tv-toronyra

Egy átlagos napon a pécsi Harman-gyárában készült intelligens LED-lámpák fényei rendszeresen, adott időközönként változnak az esték során, ami viszont még látványosabbá teszi a város egyik legismertebb jelképének új fénydíszét az a különleges alkalmakon, valamint a nemzeti és helyi ünnepeken, jeles világnapokon látható toronyfények szó szerint is vehető sokszínűsége.

Márciusban is különleges látvány lesz a kivilágított torony

A fentiek szellemiségében idén is folytatódik a tv-torony különleges fénydíszítése, márciusban is érdemes lesz tehát nem csak a hétköznapokon, hanem a jeles alkalmakon is felnézni a toronyra. Március 8-án, a nemzetközi nőnapon a tv-torony eddig soha nem látott módon rózsaszín és tiszta fehér színekkel tiszteleg a pécsi nők előtt.

Lila lesz a torony!

Egy héttel később, március 15-én, az 1848-as szabadságharc ünnepén a torony természetesen a nemzeti trikolor színeibe öltözik, a város ezzel a gesztussal is fejet hajt a forradalom hősei előtt. A víz világnapján, március 22-én is nem meglepő módon az egész torony egységes kék színbe öltözik majd. Pár nappal később is érdemes lesz figyelni, március 26-án az epilepsziában szenvedők melletti kiállás és szolidaritás világnapján pedig egységes lila színben fog pompázni.

Gyorsan hagyománnyá vált

Nem nehéz felidézni a közelmúltból azokat a napokat, amikor a tv-torony ünnepi fényekbe öltözött, íme csak pár példa erre: tavaly szeptember 14-től 16-ig a kulturális örökség napjain piros-fehér-zöld fényben pompázott, októberben az idősek világnapján élénksárga fényt kapott, az aradi vértanúk napján (október 6.), a magyar festészet napján (október 18.), valamint október 23-án szintén nemzeti színű fényekbe öltöztették, novemberben halottak napján kivételes módon a fények hiányával, a teljes sötétségbe burkolózó toronnyal hajtott fejet a város az elhunytak előtt, november 17-én, a koraszülöttek világnapján, valamint november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének céljából alapított világnapon pedig a lila több árnyalata jelent meg a tv-tornyon.

Mintha csak pár porszívó menne
A pécsi tv-tornyot a legmodernebb LED-technikával szerelték fel, amelynek fogyasztása döbbenetesen alacsony: a torony világítása átlagosan óránként 3,5-4 kW fogyasztással jár. Ez annyi, mint 2-3 háztartási porszívóé, de hasonló mennyiségű áramot használ egy komolyabb lakásklíma is.

Hirdetés