Marhaság, hogy nem ehető a marhahús

A kéknyelv betegség terjedésével egy időben felmerült egy pánikszerű kérdés: ehetünk-e ilyen betegséggel fertőzött állatokat? Igen, ezt már előre leszögezzük.

hirdetés

Nemrég adtunk hírt arról, hogy közel egy tucat baranyai településre – köztük Pécsre is – karantént rendeltek el a terjedő kéknyelv betegség miatt. A kór a kérődző állatokat támadja meg, azok nyelvét, emésztőrendszerét és izomzatát kezdi ki. Hosszas lefolyású, viszont a beteg állatoknál a halálozási arány alacsony.

A korlátozás alá tartozó területekről tilos kérődzőt kivinni, az állatokat kizárólag vágóhídra szabad szállítani és vágásra is csak meghatározott feltételekkel – szólt a figyelmeztetés. Ahogy pedig az lenni szokott, kisebb pánik tört ki az érintett területeken, szerkesztőségünkbe is sok kérdés érkezett, főleg azzal kapcsolatban, hogy ehetőek-e a fertőzött szarvasmarhák?

Nincs baj velük, nyugalom
Nincs baj velük, nyugalom

A válasz pedig az, hogy nem. Becze József, egy uránvárosi húsbolt vezetője lapunknak elmondta, hogy a betegség csak a kérődzőket – marhákat, juhokat, kecskéket – támadja meg, és csak állatról állatra vándorol, tehát emberre nem veszélyes, mint például a szivacsos agyvelőgyulladás.

Mégis, a szúnyogcsípéssel terjedő, afrikai eredetű betegség megítélése hasonló, sokan pedig elkezdték kerülni a marha- és egyéb kérődzők húsát a hír hallatán, az élőállat és húsexportálással foglalkozó cégek pedig elkezdték lenyomni a felvásárlási árakat. A riadalom azonban felesleges.

Mindenről ezek a dögök tehetnek
Mindenről ezek a dögök tehetnek

Annak ellenére, hogy nagyon sokan nem tudják, hogy most akkor ehetnek-e marhahúst vagy sem – folytatta Becze –, a válasz egyszerű: igen ehetnek. A betegség terjedéséért felelős szúnyogokat irtják, a vágóhídra küldött állatokat beoltják (a állat-egészségügyi hatóság ezt ingyenesen végzi), utána ellenőrzik őket, hatósági állatorvos is felügyeli a munkát, végül pedig a főzés-sütés, a hőkezelés során is kihal a vírus – már ha volt az állatban egyáltalán.

Kérdésünkre, hogy változott-e a kéknyelv híre után a húsbolt forgalma, Becze azt mondta, hogy marhahúsból náluk pont annyi fogy, mint szokott: kevés. Az emberek ugyanis nem vesznek marhát, mert drága. Kelendőbb a baromfi és a sertés.

A betegség terjedése pedig a tél beköszöntével mindenképp mérséklődni fog, ugyanis tény az, hogy a közelgő fagyokat a szúnyogok egyáltalán nem kedvelik.

A kéknyelv betegséget egyébként Magyarországon először 2008-ban diagnosztizálták, ekkor elterjedt az egész unió területén, de még ebben az évben meg is gátolták a terjedését.