Máris megtalálták a vandálok Pécs új tüdejét

A közelmúltban fákat ültettek a keleti városrész több pontján, de a jelek szerint a vandálokat zavarták a kiültetett facsemeték: a Komlói út közelében máris rongáltak. 

hirdetés

A közelmúltban többször is beszámoltunk róla, hogy a tavalyi év után újabb nagyszabású faültetési program indul idén a városban. Ahol fákat ültettek, a környéken lakók örömmel fogadták a “jövevényeket”, de a jelek szerint akadt olyan, akit zavart a facsemete.

Mint Nagy Ervin főkertésztől megtudtuk, a meszesi városrészben, a Komlói út és a Corvin utca közötti sétányon nemrég valaki egyszerűen kettétört egy kőrist, amit a korábbi elöregedett ezüstjuharok helyére ültettek. A kőris a városi Csemetekertből származik, így viszonylag könnyen pótolható, de nem ez volna a normális helyzet. A szakemberek megállapították, egyértelműen rongálásról van szó, nem egy vihar pusztította el a fát.

faültetés meszes, hl05
Folyamatosan ültetik el a csemetéket

Nagy Ervin elmondta, a fák megrongálása szabálysértésnek minősül, ha a tettest elkapják, akár 50 ezer forintra is büntethető.

A főkertész szerint a kiültetett fák megóvása csak lakossági összefogással lehetséges. A keleti városrészben egyébként nagy hagyománya van a faültetésnek, a Szeptember 6-a téren március elején lezajlott ültetési akción elhangzott: a környéken élők már évtizedekkel ezelőtt is fák ültetésével próbálták még szebbé, élhetőbbé tenni a környéket. Nem is véletlen, hogy a környéken nagy felháborodást keltett a kőriscsemete elpusztítása.