Másfél milliárdba kerül a pécsi múzeumi negyed

Akár már idén elkezdődhetnek a munkálatok a Széchenyi térre tervezett új múzeumi negyedben, ami elsődlegesen az egykori Régészeti Múzeum teljes átalakítását jelenti. 

hirdetés

A múzeumi fejlesztés során teljesen megújulna Pécs múzeumi ellátórendszere. A Belvárosi Múzeumi Központ megvalósítása során a Múzeumutcához kapcsolódóan hoznának létre egy turisztikai központot.  Az önkormányzat a teljes projektet előkészítette, elkészült az engedélyezési terv is.

Őri László,  Pécs kultúráért felelős alpolgármestere szerint a vonatkozó pályázati felhívás a minap jelent meg, így nincs akadálya a forrás előteremtésének. Az önkormányzat a következő hetekben dönt a pályázat benyújtásáról – mondta a politikus, aki hozzátette, hogy ezt követően készül el a kiviteli terv, az elképzelések szerint a közbeszerzés pedig idén le is zárul.

Még több pécsi régészeti attrakció lesz
Egyre több attrakció lesz Pécsen

A beruházás tulajdonképpen a Széchenyi tér 12. alatt valósul meg, az egykori régészeti múzeum helyén. A projekt központi eleme a műemléképület felújítása, illetve hozzá kapcsolódóan a kert fejlesztése lesz. Mintegy 1600 négyzetméteren újulnak meg a kiállítóterek, beépítik az udvart, ahol látogatóközpontot alakítanak ki, valamint egységes régészeti-néprajzi kiállítást hoznak létre várostörténeti elemekkel.

A fejlesztés eredményeként növelhető a belváros turisztikai vonzereje, sokkal több látogató számára mutathatják be az igen gazdag múzeumi gyűjteményt. Ugyanakkor az itt helyet kapó néprajzi gyűjtemény miatt a Rákóczi úton lévő kiállítóhely a későbbiekben megszűnik.

A projekt tervezett költségvetése 1,5 milliárd forint, a beruházás teljes egészében fejlesztési forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósul meg. A kivitelezés nagyjából egy évig tart.

  • Benjámin Kurilla

    Nemde a Zsolnay szobornál levő múzeum a Néprajzi? Tehát akkor annak a kincseit átviszik majd a Széchenyi térre. Akárhogy is, azzal az épülettel valamit kezdeni kell, mert siralmas állapotban van.