Másfél milliárdot kapott Pécs

Több mint 30 milliárd forintot ad a Belügyminisztérium 1875 önkormányzat számára a működéséhez. Ebből Pécs rekordösszegű, 1,5 milliárdos támogatásban részesül. 

hirdetés

A többletforrásokra pályázhattak az önkormányzatok idén ősszel, amelyeket többek között olyan jogcímek alapján kaphattak meg a városok, mint hogy valamilyen adóbevétel kiesett, vagy éppen más okból fizetési nehézségük támadt – közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára .

A települések 76 milliárdos igényre adtak be kérelmet, ebből 30 milliárd kifizetését látták indokoltnak a tárcánál. Miskolcot megelőzve – amely 1,1 milliárdban részesül – , Pécs kapta a legnagyobb támogatást, mintegy 1,5 milliárd forintot.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hatalmas segítség a városnak, hiszen segít kilábalni abból a csődtömegből, amit a korábbi, szocialista önkormányzatok halmoztak fel.

– Látható, hogy a kormány nagy figyelmet fordít az önkormányzatok problémáinak megoldására, financiális gondok orvoslására, és ebben kiemelten kezeli Pécset – mondta Páva Zsolt. – Ez azt jelenti, hogy az adósságtömeget könnyebb ledolgozni, újabb lépés afelé, hogy kilábaljunk a nehéz helyzetből, miközben folyamatban van már az adósságkonszolidáció is.

Az önkormányzatok egyébként idén 50 milliárd forint működési többlettámogatást kaptak,  e források elegendőek arra, hogy minden település tartozásmentesen le tudja zárni a 2013-as évet.

A szándékok szerint jövőre pedig a teljes szféra adósságát átveheti az állam, így Pécs is megszabadul a több tízmilliárdos tehertől.  Ahogyan a családok háztartásában, ez Pécs esetében is azt  jelenti, hogy könnyebben, szabadabban tervezheti a jövőt,  nagyobb lesz a mozgástere, s nem kell folyamatosan arra összpontosítania a városnak, hogy kinyögje a hitelek törlesztőrészleteit.

 • kicsiati

  Haizsyzsér
  Átvállalta az állam az adósságunkat.
  -Nincs hiteltörlesztésünk, tehát a havi törlesztő a kasszában marad.
  – Van ingatlan adónk, tehát több a bevétel.
  – Az átlagbérek nőnek, tehát az emberek többet költenek, ergo nagyobb az üzletek vállalkozások haszna, több az ebből eredeztethető bevétel.
  – A rezsicsökkentés által a családoknál maradó pénzek szintén a fogyasztást növelik, az előző példa szerint szintén nő a bevétel.
  – A közmunkások garmadája többet költhet, mintha segélyes lenne, tehát ez is bevétel generáló.
  – Van saját parkolócégünk, aminek a bevétele a városkasszát gyarapítja.
  -Van nyereséges vízművünk, aminek a város is haszonélvezője.
  -A város a holdingban komoly racionalizálást vitt véghez, amivel nagyon sok milliót spóroltunk.
  Csak pár dolog ami hirtelen eszembe jutott, és a város valamint országvezetés büszkén példálózik vele.
  De akkor miért nem elég a bevétel? Miért kell kipótolni? Hol van az eb hantja?

 • Haizsyzsér

  Nekem már a rezsicsökkentés is viccnek tűnt először, mert megszoktam, hogy januártól 10% drágulás a gyakorlat.

  Ha csak annyit mondanak, hogy 2014-ben nem lesz árdrágulás a villany, gáz, stb. esetében, már annak is örültem volna. A rezsicsökkentés több, mint kellemes csalódás.
  Hogy az önkormányzatoknak az adósságát átvállalják, az annyira nagy teljesítmény, hogy aki mostantól fanyalog, az mindenen csak fanyalogni fog, pártoskodás, nem tárgyilagos, hanem ellendrukker.

  Az ellendrukkernek semmi nem jó, nincs vele foglalkozni-való.

 • csődtömeg város

  A számok alapján nem csak a szoci önkormányzatok halmoztak fel hiányt. Itt sajna mindkét fél hibás. Nem kicsit, nagyon!!!

 • pécsi

  Hajrá, fel lehet venni még több hitelt, mert a kormány-vagyis minden magyar adózó állampolgár kifizeti a támogatást.