Rothadó cuccból lesz áram Pécsen

AZ üzem impozáns látványt nyújt

A pécsi biogázüzem közel egy éve kezdte meg próbaüzemét a Tettye Forrásház által üzemeltetett városi szennyvíztisztító-telepen. Az erőműben szennyvíziszapból és szerves hulladékból állítanak elő jó minőségű biogázt, amit környezetbarát zöldenergiaként hasznosítanak. A közel egy éves próbaüzem eredményei pedig magukért beszélnek, a projektnek köszönhetően Pécs egy lépéssel közelebb került a Zöld Főváros cím elnyeréséhez.

hirdetés

A 2014 őszén tesztüzembe kapcsoló pécsi biogáz üzemben a legkorszerűbb hulladékkezelési- és biogáztermelő technológiákkal dolgoznak, az egy éves tesztüzem alatt pedig 138 500 tonna saját és 2510 beszállított szennyvíziszapot dolgoztak fel, de itt hasznosítják a régió 16 szennyvíztelepéről beérkező szennyvíziszapot és a pécsi közkonyhákról összegyűlt éttermi hulladékot is.

A próbaüzem alatt a hulladékokból összesen 77.100 tonnányi „nyersanyag” keletkezett. Az pedig csupán érdekesség, hogy ha azt a 250 földalatti betoncölöpöt, amelyre az erőmű rothasztó tartályai épültek egymásra tennénk, magasságuk háromszor kiadná a Misinát.

AZ üzem impozáns látványt nyújt
Az üzem impozáns látványt nyújt

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a biogáz-projekt zárórendezvényén elmondta, hogy a tesztidőszak eredményei alapján a pécsi biogáz erőmű a vártnál jobban teljesített. Bebizonyosodott, hogy a természetben fellelhető energiahordozókban, és a szerves hulladékokban rengeteg lehetőség rejlik, amit az üzemnek köszönhetően a városnak csak ki kell használnia.

Kiemelte, az üzem létrehozását az motiválta, hogy Pécs a „zöld gondolatiság” szellemiségében fejlődjön tovább az évek során, és hogy az ilyen környezettudatos kezdeményezések mentén újra pályázhasson a város a Zöld Főváros címre.

A városvezető büszke az üzemre
A városvezető büszke az üzemre

Hozzátette, a projekttel évtizedes hiányt pótolt a város, az üzemfejlesztés nem csak teljessé tette a pécsi szennyvízkezelést, de komoly környezetterhelés alól is mentesíti a régiót. A biogáz üzem által termelt zöldenergia ugyanis évi 40 ezer tonnával csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Itt tárolják a gázt
Itt tárolják a gázt

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház vezérigazgatója hozzátette, hogy a biogáz üzemmel a Zöld Főváros projekt olyan elvárásait sikerült teljesíteni, mint például a gazdaságos, zöld hulladék- és szennyvízkezelés, a környezeti innovációk városi életbe történő beépítése, valamint a fenntartható foglalkoztatás. A cím elnyeréséhez az első lépéseket tehát a város így megtette, a Tettye Forrásház pedig már az újabb zöld-fejlesztéseken dolgozik.

Környezettudatos jövőre törekszik Pécs
Környezettudatos jövőre törekszik Pécs

Pécsnek az üzem jelentős megtakarítást is jelent, hiszen a szennyvíz tisztítása során keletkező iszapból és a beszállított hulladékból termelt „zöldáram” és hőenergia maradéktalanul az üzemben hasznosul. Érdemes tudni azt is, hogy ha a 155 ezer köbméternyi iszapot nem dolgoznák itt fel, akkor évi 700 kamionnyi megmaradt, víztelenített iszap elszállításáról és elhelyezéséről kellene gondoskodnia a városnak. Ha az iszap helyett pedig betont öntenénk a kamionokba, a TV tornyot is fel tudnánk újra építeni belőle – mondta a Ambrusits Balázs üzemvezető.

Kiemelte, hogy a próbaüzem alatt naponta átlagosan 5500 köbméternyi biogáz képződött, az ebből előállított villamos energia átlagos mennyisége pedig 10500 kWh/nap. A biogázt egy speciális duplafalú 3800 köbméteres gáztározóban tárolják, ahonnan folyamatosan kerül a gázmotorokba. A motorok pedig annyi zöldáramot termelhetnek, amennyi 1700 háztartás éves áramszükségletét fedezné.

Sokat spórol az üzemmel a város
Sokat spórol az üzemmel a város

A 9 hónapos próbaidőszak alatt összesen 1 420 000 köbméter biogázt állítottak elő, a gázt pedig az üzemben hasznosították. Ambrusics elmondta, hogy noha az üzem nem működik még teljes kapacitással, de már így is fedezi a pécsi szennyvíztisztító-telep energiaigényének jelentős hányadát. Az itt termelt zöldáram például az üzem energiaigényének 70 százalékát, a hulladékok feldolgozásából származó hő pedig az üzem és a központi épület hőigényének 100 százalékát fedezi.

A biogázüzem egy közel 1 milliárd forintos európai uniós támogatásból, és egy több mint 1 milliárd forintos állami hozzájárulásból valósulhatott meg. A projekt összértéke 2,1 milliárd forint.