Matek és mozgás együtt? Igen, ez is lehetséges

Ha valaki matematikaversenyre gondol, alighanem kisdiákokat lát maga előtt, amint szép ruhában szorgosan körmölnek egy kockás papírra. Van azonban egy egyesület, amely szerint ennek nem feltétlenül kell így lennie, a matematikát lehet kombinálni akár egy szabadtéri túrázással, játékkal. Hamarosan Pécsett is lesz ilyen verseny, amire már lehet jelentkezni.

hirdetés

Igazán különleges módon igyekszik népszerűsíteni a matematikát, a logikát a debreceni székhelyű, egyetemi oktatókból, hallgatókból álló A Matematika Összeköt Egyesület. Számos rendhagyó programot szerveznek, amelyen az élményalapú matek, a fejtörők, rejtvények kerülnek a középpontba, gyakran összekötve az egészséges életmóddal, a természetjárással. Talán még ez is egy kicsit száraznak tűnik, de ha azt mondjuk, összehoztak már olyan programot, amelyen másfél ezer gyerek matekozott a budapesti Gellért-hegy akadálypályáján, már nagyjából érthető, mi is a lényege a tevékenységüknek.

medvemat1
Tavaly Pécsett nem volt verseny, idén már lesz

Most egy újabb nagy program indul, amelyben más magyar nagyvárosok mellett Pécs is helyet kapott. A Medve Szabadtéri Matekverseny Pécsett április 8-án lesz a Zsolnay-negyedben, a tervek szerint szabadtéren. Nevezni már lehet is a szervezet honlapján, ráadásul március 10-éig a nevezési díj is olcsóbb.

A versenynek ugyanis nevezési díja is van, viszont a szervezők annyi mindent biztosítanak cserébe, hogy talán nem túlzás azt állítani, megéri az indulás. A versenyzők ugyanis az élményen, a játékon kívül kapnak elemózsiát, ásványvizet, minden szükséges technikai és egyéb segítséget, sőt az édesszájúak is örülhetnek, a verseny közben ugyanis csoki is jár. A győztesek pedig ajándékot is kapnak. Pedagógusoknak a részvétel egyébként ingyenes.

medvemat3
Jó levegő, mozgás és matek – egyben

A verseny több korcsoportban zajlik, 5-12. évfolyamos diákok, illetve felnőttek, tanárok számára a Medvebocsoktól kezdve a Nagymedvéken át egészen az Ursa Maior kategóriáig. S hogy mire kell számítani? A csapatok a verseny terepén állomások között haladnak, ahol feladatokat kell megoldaniuk, és ennek eredményeként mehetnek tovább – vagy jó irányba vagy egy mellékvágányra. A program egyébként kora délelőtt kezdődik, és délutánig tart: azaz egy egész napot lehet eltölteni matekozva a jó levegőn.

(Fotók: medvematek.hu)