Matricázás és plakátolás: a Közös Ország Mozgalom ötletei a város gondjaira

A közönség aktívan részt vett az ötletelésben

A Közös Ország Mozgalom tartott előadást Pécsen vasárnap, melyre nagyjából 25 ember volt kíváncsi. A fórumszerű beszélgetésen egybegyűltek azt próbálták megvitatni, hogy milyen akciókkal lehetne szembeszállni a városvezetéssel.

hirdetés

A nemrég alakult, Gulyás Márton által vezetett KOM vidékjáró túrájának pécsi állomása a Nappaliban volt, ahol a mozgalom tagjai alapvető céljaikról, a választási rendszerről, valamint a polgári engedetlenség lehetőségeiről beszéltek. Céljuk a pécsi előadással az volt, hogy elősegítsék országos hálózatuk kiépítését és, hogy “érdekegységbe tömörítsék az elégedetlen polgártársak széles tömegeit”.

A KOM koordinátorai bemutatták a mozgalmat

Az eseményt Bodnár Zoltán és Tartó Levente, a KOM budapesti koordinátorai moderálták, valamint ők fogalmazták meg a KOM célkitűzéseit is. Kiemelték, hogy politikai mozgalomként fő céljuk a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelem.

A választási rendszert újítanák meg

A mozgalom koordinátorai kifejtették, hogy a választási rendszerrel az a baj, hogy a legerősebb pártot támogatja, olyan rendszert akarnak kiharcolni, melyben az nyer, „aki a jobb”.

A baloldali, liberális mozgalom együttműködik az ellenzéki pártokkal, a Jobbikkal is, új választási törvényjavaslatot alkottak meg. Ha ez megbukik, a KOM terve az, hogy polgári elégedetlenségi akciókkal gyakorolnak nyomást a kormánypártokra, hogy javaslatukat elfogadják.

A közönség aktívan részt vett az ötletelésben

A pécsi eseményen a KOM azt akarta felmérni, hogy milyen helyi problémák vannak a városban, és milyen megoldásokat látnak arra, hogy megváltoztassák a helyzetet. Az eseményre érkezők dobtak be ötleteket arra vonatkozóan, hogy mit lehetne tenni a város gondjainak megszüntetéséért. A két tucatnyi egybegyűlt ugyan nem mindig értett egyet az egyes felvetésekkel, de abban közös nevezőre jutottak, hogy – véleményük szerint – olyan akciókkal lehetne elérni valamit, mint például a szervezett és összehangolt matricázás, mozgalmas és látványos flashmobok, plakátolások, gerilla-akciók. Sőt, még a külföldi egyetemistákat is felhasználnák a céljaikhoz, és celebeket is szeretnének megszólítani. De öltet volt az is, hogy egy gúnyos előadás keretében ki lehetne figurázni a pécsi önkormányzatot.

  • Heindl Péter

    A riporter valamit félreértett. Senki sem mondta azt, hogy a választási rendszert azért kell megváltoztatni, mert nem az nyer, aki a “jobb”. (Kinek-kinek más a “jobb”, de ez természetes. Elég sokfélék vagyunk, hála az égnek!) A rendszerrel az a baj, hogy a 2011-es választási törvénnyel a nép elvesztette azt a jogát, ami Bibó István szerint a demokrácia alapfeltétele. A népnek 2011 óta nincs joga ahhoz, hogy ha a vezetőit választáson el akarja zavarni, akkor azt megtehesse. 2014-ben a többség az Orbán-kormány ellen szavazott. Ennek ellenére mégis Orbánék maradtak hatalmon. Ilyen a korábbi választási törvény alapján tartott hat választáson SOHA nem fordult elő. Jelenleg azok ülnek az ellenzéki padsorokban, akikre a választók több, mint fele szavazott, és azok kormányoznak, akiket a választók 2014-ben elutasítottak.
    Olyan választási törvényt akarunk, amelynek alapján a többség által leszavazott kormánynak mennie kell. Ez a demokrácia alapja. Kormányalakításra pedig azoknak a politikai erőknek kell lehetőséget biztosítani, amelyeket összességében a választók abszolút többsége támogatott szavazatával a választáson. Ezt akarjuk elérni.