Mire készül Matyi Dezső?

A szezonkezdet vette rá Matyi Dezsőt ismét arra, hogy hosszú hallgatás után megszólaljon. 

hirdetés

Utoljára februárban tartott sajtótájékoztatón szólalt meg a pécsi focicsapat tulajdonosa, Matyi Dezső, aki akkor Csányi Sándor MLSZ-elnöknek, az OTP elnök-vezérigazgatójának ment neki. A pécsi milliárdos szavain kiakadt az MLSZ és Csányi is, aki pert helyezett kilátásba.

A PMFC már készül a szezonkezdésre, ezért most a hónapok óta hallgatag tulajdonos maga is megszólalt. Matyi Dezső a PMFC internetes oldalán jelentette meg közleményét, amelyben elismeri a csapat teljesítményét, hiszen a focisták  magyar bajnokságban elért 7. helyezésükkel “hosszú évek legkiemelkedőbb helyi labdarúgó sportteljesítményét nyújtották”.

Matyi szerint a sikerben szerepe volt a játékosoknak, edzőknek, szurkolóknak, sporttársaknak, a csapat munkatársainak, vezetőségének és a tulajdonosoknak. Leszögezte, a pécsi labdarúgócsapat működtetését szponzor és jelentős támogatás nélkül egyedül oldotta meg, megszerezték az NB I-es induláshoz szükséges licenszet, aminek összes személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeit biztosította.

Matyi szeretné egyben tartani az együttest, nem akarja a fiatal, dinamikus, sikeres és egységes csapatot megbontani, a létrejött érték megőrzését, továbbfejlesztését tekinti céljának. Ezzel együtt az elmúlt időszak történései  a csapat működtetésével kapcsolatos szemléletváltásra késztették: nagyobb hangsúlyt fektetne a sportot szemlélők véleményére, javaslataira, és a korábbinál részletesebben, teljes körűen tájékoztatná a közvéleményt a csapat sikereiről, eredményeiről.

Matyi egyébként arról is beszélt, hogy kitartást, erőt és reményt ad a magyar sporttal és azon belül a labdarúgással kapcsolatban az országban tapasztalható kormányzati és helyi önkormányzati szerepvállalás is.

Szerinte a pécsi labdarúgással kapcsolatos történésekből a közelmúltban a közvélemény és a sportrajongók kizárólag a nehézségekkel szembesültek.

– A sajtóban az elégedetlen, követelésekkel fellépők hangját lehet hallani, a labdarúgócsapat folyamatos működése, működtetése kapcsán, az elégedett partnerek ugyanakkor csak kisebb hangsúllyal jelentek meg – fogalmaz Matyi Dezső. – A pécsi labdarúgással kapcsolatos negatív közhangulat kialakulásában nem hagyható figyelmen kívül a hiteles és teljes körű tájékoztatásra felesküdött helyi sajtó morális felelőssége.

Megjegyezendő, hogy Matyi Dezső utolsó megszólalása után közel 20 cikkünk foglalkozott a focicsapat bajnoki meccseivel, féltucatnyi a PMFC keretében történt változásáról szólt, és nagyjából ugyanennyi írás jelent meg a csapat gazdasági helyzetéről, vitás ügyeiről. Matyi Dezsőt az elmúlt hónapokban többször is kerestük, sőt még a téli botrány kirobbanása előtt szerettünk volna interjút készíteni vele, ám kérdéseinkre egyszer sem válaszolt, telefonhívásunkra nem reagált, a legutóbbi sajtótájékoztatón pedig felolvasást tartott – azaz kérdéseket akkor sem lehetett feltenni neki. Beszédes azonban, hogy a csapat kitűnő szereplése ellenére sem tudta a szurkolók számát növelni, hovatovább, az utolsó meccsen szinte teljesen néma stadionban játszottak a fiúk, miután a pécsi keménymag is elhallgatott.

[box title=”Győri váltja Felekit”]A PMFC -nél nemcsak az edzői poszton történt változás – Véber György irányítja a munkát ősztől -, hanem az ügyvezetés terén is. A csapatot működtető kft. éléről távozott Feleki Attila, helyére Győri János, a PMFC korábbi labdarúgója, sportigazgatója került. [/box]